Brkljač u polufinalu Šljivika

Dušan Brkljač, član Kulturno-umetničkog društva Marko Orešković iz Bačkog Gračaca juče je u Beogradu kao polufinalista učestvovao na snimanju emisije izvorne narodne muzike RTS-a pod nazivom Šljivik, ali nije uspeo da se plasira dalje u finale. On se nadmetao u kategoriji solista na tradicionalnom muzičkom instrumentu gde je izveo na ličkoj tamburi – samici takmičarsku numeru i izuzetno je zadovoljan što je u jakoj konkurenciji uspeo da ostvari ovako dobar rezultat i dođe do polufinala.

Jedinstveni serijal emisija Šljivik se bavi istraživanjem muzičke i igračke tradicije Srbije prikazujući veliko bogatstvo tradicionalne kulture Srba, a među najtalentovanijim izvođačima i čuvarima tradicije iz devet okruga značajno mesto zauzeo je i vremešni izvođač iz Bačkog Gračaca koji se sa samicom druži od detinjstva i kroz rad u kulturno umetničkom društvu godinama veoma uspešno prezentuje lički melos u zemlji i inostranstvu.

Brkljač je do sada je postigao velike rezultate, a za njega najznačajnije je osvojeno prvo mesto 2009. godine u Valjevu na manifestaciji Zlatni opanak gde je proglašen za najboljeg instrumentalistu u Srbiji. Kako nam je rekao posebno mu je drago što je i na nacionalnoj televiziji imao priliku da na pravi način predstavi svoje kulturno-umetničko društvo i mesto koje zastupa.

Emisija Šljivik emituje se na Radio-televiziji Srbije nedeljom od 16 sati i 30 minuta, a jučerašnji snimak emisije u kojoj učestvuje Dušan Brkljač biće prikazana 8. januara.

Categories: