U nedelju koncert duhovne muzike povodom 200 godina rimokatoličke crkve u Odžacima

Rimokatolička crkva Svetog Mihaela Arkanđela u Odžacima proslavlja 200 godina od izgradnje. Povodom tog velikog jubileja u nedelju, 26. septembra sa početkom u 18 sati u crkvi će biti upriličen koncert duhovne muzike.

Jakob Pfajfer, odžački župnik

– Nastupiće nekoliko naših solo pevača iz Odžaka što je bila moja posebna želja, zatim će nastupiti hor iz Bača i veoma poznati hor iz Selenče koji vodi profesor Juraj Suđi. Na repertoaru će biti uglavnom crkvena, odnosno duhovna muzika i ja vas sve pozivam na ovaj koncert. Ulaz je slobodan, a naša crkva je akustična, planiramo nekih sat vremena koncerta, tako da će to biti jedno duhovno obogaćenje za sve one koji se odluče doći u odžačku crkvu – kaže župnik Jakob Pfajfer.

Pored predstojećeg koncerta on je najavio i kirbaj koji se organizuje 29. septembra, kada odžačka crkva praznuje svoj dan.

– Na sam dan kirbaja i slave imaćemo uveče u 18 sati svečanu svetu misu koju će predvoditi novi subotički biskup monsinjor Slavko Večerin, a učestvovaće dosta sveštenstva i tu su takođe pozvani svi koji žele doći. Nakon toga ćemo se u dvorištu naše crkve malo po običaju družiti i radovati jedni drugima. Poziv stoji svima i za nedelju za koncert i za kirbaj 29. septembra, slavimo 200 godina naše crkve što nije malo, radujemo se da upravo sad živimo kada se to slavi i svi smo učesnici te proslave – zaključio je Pfajfer.

Rimokatolička crkva u Odžacima je završena 1821. i izgradnja je trajala samo tri godine. Posle se išlo u uređivanje crkve, gde su onda došle i veoma poznate odžačke orgulje koje će se čuti i na koncertu u nedelju. Crkva Svetog Mihaela Arkanđela stavljena je pod zaštitu države kao spomenik kulture.

Categories: