Jesenje ili plavo prskanje voćaka

Narednih dana očekuju se temperature više od 5 stepeni, što je uslov da voćari mogu pristupiti tzv. plavom prskanju. Ova mera značajna je za suzbijanje mnogih bolesti, posebno kod koštičavog voća. Jesenje ili plavo prskanje koje se izvodi nekim od bakarnih preparata može se obaviti ukoliko je opalo dve trećine lišća sa krune voćaka. Kako ističe Gordana Forgić iz Poljoprivredne stručne službe Sombor, tretman treba raditi u uslovima kada nema vetra:

– S obzirom na vremenske uslove još uvek se može uraditi to vrlo važno jesenje ili plavo prskanje koje je vrlo bitno na kraju vegetacije, pre svega koštičavih voćnih vrsta. Tu pre svega mislim na breskvu, ali i na šljivu i druge koštičave biljne vrste. Ono što je bitno reći jeste da se to prskanje mora uraditi pri odgovarajućim temperaturama, kada se koriste fungicidi na bazi bakra. Znači, temperatura mora biti iznad 5 stepeni da bi ovo prskanje bilo zadovoljavajuće i da ne bi došlo do nekih nepovoljnih pojava na voćkama, odnosno pojave fitotoksičnosti kada je u pitanju ovo prskanje. Drugi uslov jeste da se koristi veća količina vode, što znači da svaki deo stabla mora biti dobro okupan ovim preparatima da bi dobili očekivane rezultate.

Forgićeva dodaje da se jesenjim ili plavim prskanjem voćaka smanjuje potencijal za pojavu oboljenja u narednoj vegetaciji, među kojima je najznačajnija kovrdžavost lista breskve, ali i bolesti šupljikavosti lista i truleži plodova kod drugih koštičavih voćnih vrsta.

Categories: