Književnica i performans umetnica Katarina Sarić održala promociju u Odžacima

Kulturni centar “Atanasije Nikolić” iz Odžaka organizovao je nedavno promociju knjige “Kakofonija”, književnice i performans umetnice Katarine Sarić koja živi i stvara između Budve i Beograda.

Svoj roman “Kakofonija” koji je izašao pre nepuna dva meseca u izdavačkoj kući “Liberland art” iz Beograda, autorka promoviše na panonskoj turneji u okviru koje su Odžaci jedan od sedam gradova koje će obići i, kako sama spisateljica ističe, važna stanica na njenoj turneji.

– Odžaci su meni posebno bitni, ja sam dobila jednu pravu maketu odžaka i četke, kao simbolično čišćenje kuće i trljanje dugmeta za sreću, a upravo u knjizi je priča koja se zove “Kuća Piran” koja je dobila sad pre par dana nagradu festivala “Bihor” i bila je poslata na nagradni konkurs pre nego što je objavljena knjiga. Tako da su meni Odžaci i performans ovde kod vas krunski događaj upravo zbog te simbolike čišćenja – kazala je književnica poznata po svojim performativnim promocijama na kojima publici priređuje više od tradicionalnog čitanja odlomaka iz knjige.

Sarićeva za sebe kaže da stvara društveno angažovanu i socijalnu književnost, a kao neko ko živi za pisanu reč i kulturu, objavljivala je u svim književnim žanrovima.

– Sve što radim i sve što stvaram ima koren u socijalnom kontekstu, što je bilo i očekivano s obzirom da je obrazovanje koje sam stekla iz filozofije, književnosti i socijalne politike duboko ostavilo traga na moje stvaranje. Smatram da pisac, i uopšte umetnik, ukoliko stvara iz slonove kule, izolovan iz sveta i duha vremena u kome živi, stvara neku utopijsku umetnost koja nema dodirnih tačaka sa živim organizmom socijalnog pojedinca i kolektiva i tako njegovo stvaralaštvo na neki način ostaje izopšteno – istakla je Sarić, napomenuvši da umetnost treba da bude odraz duha vremena u kome se živi.

Roman “Kakofonija” nastao je kao skup više priča koje se nadovezuju jedna na drugu i predstavljaju neobično zanimljiv prikaz jedne crnogorske porodice, u kojima autorka na direktan i otvoren način priča priču o odnosima u porodici, istoriji porodice, sudaru mlađih generacija sa autoritetom starijih članova porodice…

Književnici je na promociji romana u Odžacima domaćin bio Kulturni centar “Atanasije Nikolić”.

– Nastavljajući svoju misiju da kroz književnost, folklor i umetnost uopšte širimo jednu dobru priču u opštini Odžaci, prihvatili smo poziv da ugostimo književnicu Katarinu Sarić koja je predstavila svoju najnoviju knjigu. Kulturni centar će nastaviti sa organizacijom promocija, predavanja na različite teme, kao i književnih večeri koje će biti uobičajene i u našoj sredini – najavljuje Nenad Živanov, predsednik Kulturnog centra “Atanasije Nikolić”.

Performativnom promocijom Katarine Sarić svečano je zatvorena i izložba slika mladih umetnika iz slikarske družionice Studija “OKS”, sa kojima radi slikar Nenad Vujnović Nješ.

– Večeras se dešava susret dve umetnosti, slikarstva i književnosti i veliko nam je zadovoljstvo i zahvalni smo što je Katarina Sarić danas naš gost, ali i naš domaćin, koja će sa svojim stvaralaštvom ispratiti slike ovih mladih umetnika na neka nova putovanja i ka nekoj novoj publici – ispričao je Vujnović.

Katarina Sarić je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, prvo filozofiju a potom i književnost. Postdiplomske studije iz oblasti socijalne politike i socijalnog rada završava na Fakultetu političkih nauka u Podgorici. Piše društveno angažovanu poeziju, prozu i esejistiku. Autorka je jedanaest samostalnih izdanja, zastupljena je u brojnim koautorstvima, antologijama i zbornicima na svim važnijim regionalnim portalima. Dela su joj nagrađivana, prevođena i objavljivana u regionu, ali i na svetskoj literarnoj sceni.

Categories: