U julu i avgustu pomoć države i za 26 ugostitelja iz opštine Odžaci

Bespovratnu pomoć države u iznosu od 30.900,24 dinara po svakom zaposlenom u julu i avgustu dobiće 26 firmi u opštini Odžaci iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

kafic-ugostiteljstvoSubvencija zbog pandemije će biti isplaćena za dva uzastopna meseca po svakom zaposlenom kome je firma isplatila zaradu za decembar prošle godine i podnela odgovarajuću poresku prijavu.

Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe.

Spisak firmi koje su ostvarile pravo na subvenciju može se naći na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a na njemu se nalazi 12.155 preduzeća.

Pravo na ova sredstva imaju firme koje su kod Agencije za privredne registre, kao pretežnu delatnost, registrovale delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, keteringa, pripremanja i posluživanja hrane i pića, zatim hoteli, odmarališta, kampovi, auto-kampovi i kampovi za turističke prikolice, putničke agencije, tur-operatori, kao i firme koje se bave iznajmljivanjem i lizingom automobila i lakih motornih vozila.

Ističe se da će firme koje smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto od dana stupanja na snagu programa pomoći zaključno sa istekom perioda od tri meseca nakon isplaćene pomoći, izgubiti pravo na korišćenje subvencija.

Proveru ovog uslova za dodelu subvencija vršiće Ministarstvo finansija, o čemu će u slučaju neispunjenja obavestiti Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija koje će onda zahtevati povraćaj odobrenih bespovratnih sredstava od privrednih subjekata.

Categories: