Veselo društvo sa Krofnijade otvorilo smotru tamburaša u Deronjama

Na protekloj prvoj “Tamburi u srcu Deronja” jedno od veselijih društava bile su učesnice takmičenja u pravljenju krofni, koje je ove godine organizovano kao prateća manifestacija smotre tamburaša.

Pobednice srećne i zadovoljne zbog osvojenog prvog mesta
Pobednice srećne i zadovoljne zbog osvojenog prvog mesta
Žene koje već šestu godinu dolaze na “Krofnijadu” u Deronje prave preukusne krofne, svako po svom receptu i znanju.

– Kad se stavi limun u kvasac, C vitamin pospešuje rast kvasca, a kad se još stavi korica od limuna u testo onda ona da aromu i krofne imaju lepši ukus – kaže Olivera Ćirić iz UŽ “Vredne ruke” iz Kruščića.

Ova manifestacija mirisima i ukusima uvek privuče veliki broj posetilaca, pa se sve krofne koje se naprave odmah na licu mesta prodaju i podele, i ne bude ih dosta koliko ima ljudi koji bi ih probali.

Udruženje “Zlatne niti” okuplja žene iz Deronja koje su poznate majstorice za poslastice od kiselog testa. Organizacijom Krofnijade one su pružile priliku i vrednim domaćicama iz drugih mesta da pokažu svoje umeće u pravljenju krofni.

– Učesnice su došle iz Bačke Palanke, Lipara, Kruščića, Tovariševa i Bačkog Gračaca. Kako smo se bojali i kako su počeli da nam otkazuju zbog ove toplote, sasvim je korektan i solidan odziv žena i svi su jako zadovoljni – ističe Božana Mijin, predsednica UŽ “Zlatne niti” Deronje.

Članice žirija znaju šta treba da ima krofna da bi bila pobednička
Članice žirija znaju šta treba da ima krofna da bi bila pobednička
Nagrađene su one ekipe koje su bile najbolje u spremanju krofni, prema oceni stručnog žirija u kome su bile Novka Barudanov, Danilka Todorović i Božana Koplić. Ove iskusne domaćice znaju kakav izgled i ukus treba da imaju prave domaće krofne.

– Krofna unutra treba da bude prazna, da ne bude jako gusta. Kiselo testo mora da naraste da ima neku lakoću kad se ispeče. Prvo pogledamo da li krofne vizuelno odgovaraju onome što se traži, a zatim i da li odgovaraju težinom i ukusom – jasne su članice žirija.

– Ovo nam je drugi put da učestvujemo i drugi put smo pobedile. I prošle godine smo bile pobednice, a ja smatram da su to sve savršene krofne, samo smo mi imale možda malo više sreće – kaže Žaklina Aćimov iz UŽ “Tovariševo” iz Tovariševa.

Na ovogodišnjoj “Krofnijadi” u Deronjama prvo mesto su dakle zauzele žene iz Tovariševa, drugo mesto pripalo je Aranki Dovat iz Lipara, dok su treće bile članice udruženja “Biser” iz Bačke Palanke.

Categories: