Opština Odžaci u celosti finansira boravak u vrtiću za svu upisanu decu

Opština Odžaci je na osnovu skupštinske odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom preuzela na sebe finansiranje boravka u vrtiću za svu upisanu decu, čime je roditeljima olakšano finansiranje vaspitanja i obrazovanja dece.

poletarac-jelena-selak-dejana-salajDo sada su pravo na besplatan boravak imala deca koja su upisana u pripremno predškolski program u trajanju od četiri sata, deca iz socijalno ugroženih porodica, deca sa smetnjama u razvoju, kao i deca trećeg i četvrtog reda rođenja. Od 4. juna ove godine sva deca upisana u ustanovu imaju pravo na besplatan boravak.

– Smatramo da je ovo veoma značajna podrška pronatalitetnoj politici u opštini Odžaci. Takođe, smatramo da je to velika pomoć porodicama jer će od sledećeg meseca imati da plaćaju jedan račun manje, a naročito za porodice koje imaju upisano dvoje dece u vrtiću za koje su do sada plaćali boravak – kaže Jelena Selak, direktorica PU “Poletarac” Odžaci.

Sve je više roditelja zainteresovanih da decu upišu u vrtiću, tako da je ove godine preko stotinu mališana ostalo na listi čekanja. Uz pomoć Pokrajinske vlade opština kreće u dogradnju centralnog objekta vrtića u Odžacima čime će kapacitet ustanove biti proširen za stotinu mesta.

– Do kraja oktobra planiramo da ukinemo i listu čekanja za Predškolsku ustanovu zahvaljujući Pokrajinskoj vladi koja je za dogradnju Bloka B centralnog vrtića u Odžacima izdvojila 52 miliona dinara, a lokalna samouprava će finansirati sa 10 miliona dinara – kaže Dejana Salaj, zamenica predsednika opštine Odžaci.

– Besplatan boravak dece u našoj ustanovi, kao i proširenje kapaciteta koje je u skorijoj budućnosti u planu da se realizuje je veoma značajno jer pokazujemo da kao zajednica smatramo da svako dete ima pravo da boravi u vrtiću i pokazujemo da smo zajednica koja podržava i koja zna koliko je važan rani rast i razvoj dece predškolskog uzrasta – istakla je Jelena Selak, direktorica Vrtića.

U Predškolsku ustanovu “Poletarac” je ove godine upisano 640 dece u 11 objekata na teritoriji opštine Odžaci. Lokalna samouprava će na osnovu usvojene odluke godišnje izdvajati oko 9 miliona dinara za finansiranje besplatnog boravka dece u vrtiću, što je samo jedna od mera pronatalitetne politike kojima se pruža podrška porodicama i roditeljstvu.

Categories: