Festival folklora Đurđic 2011

KUD Ratko Pavlović Ćićko Ratkovo
Sinoć je u Ratkovu završen dvodnevni festival folklora – Đurđic 2011. koji je Kulturno-umetničko društvo Ratko Pavlović Ćićko priredilo svojim meštanima i mnogobrojnim gostima povodom proslave seoske slave.

U Domu kulture festival je tokom dve večeri okupio deset KUD-ova iz Srbije i Makedonije i oko tri stotine učesnika koji su prikazali bogatstvo svog kulturnog stvaralaštva i raskoš autentičnih narodnih nošnji.

Brojnoj publici su se predstavili KUD Etnos iz Skoplja, Dušan Jović iz Resnika, Kulturno-informativni centar iz Futoga, KUD Sloboda iz Rumenke, Akademsko kulturno-umetničko društvo Sonja Marinković iz Novog Sada, KUD Železničar iz Kraljeva, Mladost iz Kragujevca, Aleksandrovo iz Subotice, Kulturno-prosvetna zajednica Stapar i Ratko Pavlović Ćićko iz Ratkova.

Festival je svečano otvorio predsednik opštine Odžaci Predrag Cvetanović koji je tom prilikom rekao:

– Organizatorima želim da ovaj Festival preraste u tradicionalnu manifestaciju kojom će negovati izvorno narodno stvaralaštvo našeg naroda i prijateljskih naroda koji će ubuduće biti naši gosti, a učesnicima i gostima želim uspešne nastupe i prijatno druženje u Ratkovu i opštini Odžaci.

Predsednik opštine Predrag Cvetanović
U ime domaćina dobrodošlicu gostima, među kojima su bili i predsednik Skupštine opštine Odžaci Miloš Pejčić i zamenik predsednika opštine dr Đorđe Bogdanović, kao i svim učesnicima programa, poželeo je predsednik Saveta MZ Ratkovo Danilo Šćepanović. On je posebno istakao da su sa gostima iz bratskog Resnika uspostavljene generacijske veze koje će se i ubuduće negovati. Kako je rečeno na ovoj svečanosti povelja o bratimljenju ove dve mesne zajednice je spomenik kulture zapisan u vremenu za ove i buduće generacije. Čestitajući slavu prisutnima se obratio i pravoslavni ratkovački sveštenik Milan Đurić.

Oko stotinak članova društva iz Skoplja i Resnika kod Sokobanje su nastupali dve festivalske večeri, a tokom svog prvog gostovanja u Ratkovu bili su domaćinski dočekani i smešteni kod meštana.

Toplica Stamenković, menadžer KUD-a Dušan Jović je za Radio Odžake naglasio da saradnja ove dve mesne zajednice datira tridesetak godina unazad, iz perioda Drugog svetskog rata, kada su mnogi Ratkovčani našli utočište u Resniku, i da se ovo prijateljstvo prenosi sa kolena na koleno.

– Međusobnu saradnju smo letos podigli na nivo bratskih kulturno-umetničkih društava kada je KUD Ratko Pavlović Ćićko gostovao na našem festivalu. Ovo je naša uzvratna poseta i nadam se da ćemo nastaviti i dalje dobru saradnju – dodao je Stamenković pun utisaka sa ovog gostovanja.

Slavska zdravica gostiju iz Resnika
Govoreći o svom kulturno-umetničkom društvu on je rekao da je akcenat u radu stavljen na izvorno narodno stvaralaštvo Istočne Srbije, ali se pored toga obrađuju i savremene koreografije.

Sa željom da uveličaju proslavu seoske slave i da promovišu makedonski folklor, pozivu da gostuju u Ratkovu rado su se odazvali i članovi folklornog ansambla Etnos iz Skoplja koji su svojom temperamentnom igrom oduševili sve posetioce. Gostuju često u Srbiji gde imaju mnogo prijatelja i nastoje da trend saradnje sa društvima iz Srbije nastave, rekao nam je Vane Nakov, predsednik kulturnog ansambla iz Makedonije:

– Prvi put smo u Ratkovu i došli smo da uveličamo ovaj veliki festival. Ljudi su ovde prisni, imaju prijateljski odnos i dobro smo se upoznali. Deca se druže sa svojim vršnjacima kod kojih su i smeštena, ovo je jedno lepo prijateljstvo.

Na svojim gostovanjima članovi Etnosa se trude da prikažu što više regiona iz Makedonije. Pred ratkovačkom publikom izveli su muške glumačke igre iz istočnog dela zemlje, devojačke igre karakteristične za običaje iz centralnog dela, ispod Velesa i splet igara sa juga, iz okoline Prespanskog jezera.

– Na festivalu Đurđic 2011. napravili smo presek makedonskog folklora i nadam se da smo zadovoljili vašu publiku, a aplauzi koje smo dobili su samo garancija da smo ostvarili ono zbog čega smo i došli ovde – rekao nam je na kraju Nakov.

Categories: