Udruženje Srba u Slovačkoj dodelilo priznanje Miši Blizancu

Udruženje Srba u Slovačkoj dodelio je medalju “Svetozar Miletić” vokalnom solisti i humanisti Miodragu Miši Blizancu.

priznanje-misa-blizanacPriznanje je Blizancu dodeljeno u znak zahvalnosti za dugogodišnji rad na negovanju i promociji srpske kulture.

– Sa Mišom sarađujem već duži niz godina i moram reći da je bez interesa i bilo kakve novčane naknade, kad god je bilo potrebno, kad se pravila neka akcija u Slovačkoj on je ostavljao svoje obaveze u Srbiji i dolazio gore da pomogne svojom pesmom, svojim prisustvom sve naše akcije i propagacije srpske kulture u Slovačkoj – rekao je prilikom dodele priznanja Stane Ribič, predsednik Udruženja Srba u Slovačkoj, koji je Srbima izborio status nacionalne manjine i doprineo da Vlada Slovačke uvrsti srpski jezik u Evropsku povelju jezika nacionalnih manjina.

Memorijalna medalja koja nosi ime Svetozara Miletića je prema rečima ovogodišnjeg laureata Miše Blizanca njemu posebno draga i nije je očekivao.

– Moj veliki uzor je Miletićev život i trudim se da živim srpski svaki dan, a takvih nas je danas nažalost malo. Ja sebe ne smatram nekim velikim čovekom, nego potpuno običnim čovekom, svakodnevnim, Novosađaninom, Čuružaninom, Srbinom, Vojvođaninom. Malo je ljudi koji poznaju moj opus i hvala Stanetu što me je uveo u ovu priču. Meni nikada nije teško i neće biti teško da na svakom mestu govorim i pronukavam srpske istine koje su jako važne za naše nacionalno biće – rekao je Blizanac koga zbog predanog negovanja i promovisanja srpske kulture i duhovnosti nazivaju i “savremenim srpskim guslarom”.

Medalju “Svetozar Miletić” od 2013. godine dodeljuje Udruženje Srba u Slovačkoj sa sedištem u Bratislavi, a ustanovljena je sa ciljem da doprinese promociji srpske kulture i razvijanju prijateljskih odnosa među narodima.

Jedan od prethodnih dobitnika ovog priznanja je i Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

– Moram reći da je ovo jedan od lepših događaja kome sa prisustvovao u zadnjih 40 godina, napravljen na ulici, spontano i deluje kao slučajan susret slučajnih poznanika. Međutim, Stane je ovo zamislio u svojoj ingenioznosti zaista na zanimljiv način, da okupi prijatelje i ljubitelje umetnosti, ali i Srbe i Slovake koji baštine ideje i misao o delu Svetozara Miletića koji nas ovde simbolično okuplja već 150 godina – kaže Kuzmanović.

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Lalića i Kulturni centar “Atanasije Nikolić” iz Odžaka uzeli su učešće kao saorganizatori u događaju na kome je Miši Blizancu uručeno priznanje za očuvanje srpske kulture.

Događaj je simbolično održan kod spomenika Svetozaru Miletiću u Novom Sadu, a u prigodnom programu su nastupili solista Saša Kočić i recitatorka Aleksandra Štakić koji su svojom uverljivom muzičkom i pripovedačkom tačkom privukli pažnju prolaznika u centru Srpske Atine.

– Sarađujem sa Udruženjem Srba iz Slovačke i gospodinom Stanetom Ribičem sigurno već pet godina, gde smo ostvarili više projekata vezano za srpsku baštinu na teritoriji Republike Slovačke. Stoga smo u neprekidnom kontaktu i kada je odlučio da će dodeliti nagradu “Svetozar Miletić” gospodinu Miodragu Miši Blizancu prihvatio sam njegov poziv da zajednički ovo organizujemo – ispričao je Nenad Živanov, predsednik UO KUD “Branislav Nušić” iz Lalića.

Udruženje Srba u Slovačkoj osnovano je 1999. godine i u početku svog rada se orijentisalo na ispoljavanje antiratnih raspoloženja i stavova za vreme bombardovanja Srbije. Kasnije je svoju aktivnost preusmerilo na negovanje istorijske poruke tradicionalno dobrih i bliskih odnosa Srba i Slovaka.

Srbi u Slovačkoj 2010. godine dobijaju status nacionalne manjine i počinju da promovišu svoju kulturu, tradiciju i običaje. Od tada udruženje je uz pomoć slovačkih prijatelja renoviralo staro srpsko vojničko groblje u Velikom Međeru i pretvorilo ga u Srpski muzej. Otkrilo je i renoviralo staru srpsku crkvu u Trnavi. Organizovalo je Dane srpske kulture u Slovačkoj, Festival srpskog filma, Konferenciju podunavskih zemalja i srpskih udruženja, Tesline dane, a bilo je i inicijator da se bista srpskog genija postavi u zgradi državne Radio-televizije Slovačke.

Categories: