Odrasli orao belorepan vraćen u prirodno stanište u okolini Odžaka

Jedan od dva otrovana orla belorepana koji je pronađen u okolini Odžaka pušten je u prirodu nakon što je nedelju dana bio smešten u Prihvatilištu za divlje životinje Zoo vrta Palić.

orao-naslovnaReč je o odrasloj jedinki koja se vrlo brzo oporavila, a ornitolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić ističe da je vrlo verovatno da je orao sparen i da ima mladunce, zbog čega je bilo ključno da se ptica što pre vrati u svoje prvobitno stanište kako bi nastavila da obavlja prirodnu i roditeljsku funkciju.

– Sreća da se starija od dve ptice brzo oporavila i prvo smo bili na Paliću gde smo je pokupili, a onda se vratili na lokalitet blizu mesta gde su orlovi pronađeni, na jedan lep šumski teren sa idejom da je pustimo. Dan baš nije idealan za terenski rad ljudi, ali to pticama nimalo ili gotovo nimalo ne smeta, one imaju jako dobar pernati pokrivač. Iako je delovalo da neće tako dobro poleteti, već pri samom poletanju se videlo da se ptica jako dobro oporavila, orao je napravio dva-tri kruga i skoro petnaest minuta je nadletao ove terene, da bi na kraju pronašao sebi neko dobro mesto – ispričao je Stojnić.

Orlove belorepane je u ataru pronašao lovočuvar Damir Ivanović iz Lovačkog udruženja “Mostonga” u Odžacima, a samo zahvaljujući brzoj i zajedničkoj intervenciji lovočuvara, nadležnih inspekcija, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Veterinarske ambulante “Šapica” iz Odžaka, ptice su spasene od skoro sigurne smrti i dobile su šansu za povratak u prirodu.

Dok je odrasla ptica primljena u prihvatilište na Paliću u dobroj fizičkoj kondiciji bez povreda i deformiteta, mlađi orao je bio u veoma lošem stanju i njegov oporavak će duže trajati.

Stručnjak Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode navodi da su upravo mlade ptice koje nisu dobri lovci najčešće žrtve trovanja jer se pretežno hrane leševima i pojašnjava da su dva orla nezavisno jedan od drugog došli do izvora trovanja.

– Ptice grabljivice stradaju od pesticida i statistički se to vrlo često dešava. Dva mogu biti uzroka. Jedan je slučaj kada se pesticidi kao što je karbofuran koji je zabranjen, namerno stavljaju na leševe i u tim slučajevima ptice uglavnom nalazimo već mrtve. Ovde je najverovatnije u pitanju neki rodenticid koji je legalan, ali nije pravilno apliciran, odnosno nije propisno stavljen u rupe i dospeo je napolje, dospeo je do lanaca ishrane i do ovih orlova – kaže Nikola Stojnić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i zaključuje da je strašno da se ovako lepe i retke ptice gube zbog ljudskog nemara.

Šume, slatine, bare i ribnjaci u okolini Odžaka i Karavukova su dobro stanište za orla belorepana koji je naša najveća ptica grabljivica. Na tim terenima koji se popularno u zaštiti prirode zovu i Srednja Mostonga ima dvadesetak odraslih ptica sa četiri do pet aktivnih gnezda, kao i još desetak polno nezrelih jedinki.

Categories: