Vanredne kontrole ribarskih područja

U vreme zabrane korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata, u periodu do 31. maja, kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna 2021. godine, ribočuvarska služba JP “Vojvodinašume” organizovaće veliki broj vanrednih kontrola svih ribarskih područja na kojima je upravljač.

Vojvodinašume
Vojvodinašume
Fokus vanrednih akcija biće delovi ribarskih područja “Bačka”, “Banat” i “Srem”, kao i vrlo rigorozne kontrole privrednih i rekreativnih ribolovaca na RP “Gornje Podunavlje” i RP “Koviljsko-petrovaradinski rit”, dok će van perioda zabrane vanredno biti kontrolisana i ostala ribarska područja.

Kod rekreativnih ribolovaca kontrolisaće se broj štapova koji se koristi za pecanje (dozvoljena su maksimalno tri štapa), ulov ribe ispod mere (za svaku vrstu plemenite ribe je propisana dužina), maksimalni dozvoljeni dnevni ulov (maksimalno pet kilograma plemenite ribe) i evidencija ulova.

Kod privrednih ribara strogo će se konrolisati vrste i broj alata, u cilju sprečavanja krivolova i zaštite ribljeg fonda u doba mresta najznačajnijih ribljih vrsta.

U vanrednim kontrolama ribarskih područja kojima upravlja JP “Vojvodinašume”, učestvovaće kompletna ribočuvarska služba, 23 ribočuvara sa 11 čamaca i jednim gliserom, uz korišćenje savremene opreme za noćno osmatranje, termovizijske kamere i drona za osmatranje i navođenje ribočuvarskih patrola iz vazduha.

Preliminarni plan vanrednih kontrola u proleće 2021. godine obuhvata delove Dunava (RP “Bačka”, “Gornje Podunavlje”, “Srem”, “Banat”, “Labudovo okno”) i Save (RP “Srem”), kao i ribolovne vode oko Kovilja i Gardinovaca (RP “Koviljsko-petrovaradinski rit”).

Categories: