Učenici OŠ Miroslav Antić poslali poruku o važnosti prevencije nasilja

U cilju podizanja svesti dece o problemu vršnjačkog nasilja i škole u opštini Odžaci obeležile su Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja ili Dan rozih majica. Učenici Osnovne škole “Miroslav Antić” u Odžacima su zajedno sa nastavnicima poslali poruku o važnosti prevencije vršnjačkog nasilja.

dan-rozih-majica-odzaci-1Noseći majicu roze boje, u znak podrške mami koja se borila sa karcinomom, kanadski dečak postao je žrtva vršnjačkog nasilja. Kako bi mu pružili podršku i ukazali na jedan od gorućih problema društva, učenici širom sveta od 2007. godine poslednje srede u februaru obeležavaju Međunarodni dan vršnjačkog nasilja nošenjem upravo rozih majica.

U taj red stupili su i đaci Osnovne škole “Miroslav Antić” iz Odžaka koji su nizom aktivnosti poslali poruke tolerancije i ukazali na značaj drugarstva, empatije, nenasilne i konstruktivne komunikacije, nenasilnog rešavanja konflikata.

– Nasilje je najvažnije prijaviti i reći odrasloj osobi koja može to rešiti i ući u koren problema – kaže Nina Savin, učenica šestog razreda.

dan-rozih-majica-3Cela prošla nedelja u školi bila je posvećena različitim preventivnim aktivnostima u borbi protiv vršnjačkog nasilja kojima su obuhvaćeni svi učenici, zaposleni i roditelji u skladu sa trenutnom situacijom i propisanim merama.

U sredu su zaposleni i učenici došli u školu u majicama roze boje, da i na taj način daju doprinos u borbi protiv ovog velikog društvenog problema. Škola je ukrašena panoima i roze balonima, organizovana je radionica na temu vršnjačkog nasilja.

– Naša škola se bori protiv vršnjačkog nasilja raznim aktivnostima, predavanjima, radionicama i neprestanim pokretanjem ove teme, jer je izuzetno važno da ohrabrimo učenike da pred vršnjačkim nasiljem ne zatvaraju oči, već da znaju koga treba da obaveste i kako da reaguju u tim situacijama – kaže Milica Stojković, pedagog.

dan-rozih-majica-2U osnovnoj školi iz Odžaka imaju i tim koji preventivno utiče ukoliko primeti bilo kakav oblik vršnjačkog nasilja, a nastavnici na različite načine daju svoj doprinos iskorenjivanju ovog velikog društvenog problema.

Istraživanja u 50 osnovnih škola širom Srbije pokazuju da je u periodu od tri meseca od ispitanih oko 2.600 učenika od trećeg do osmog razreda njih 65 odsto doživelo neki vid vršnjačkog nasilja, dok se u više od 20 odsto slučajeva nasilje ponovilo.

Categories: