Poziv za obnavljanje rada Zelenog saveta opštine Odžaci

Mreža organizacija “Zelena stolica” koja okuplja nevladine organizacije iz Srbije koje se bave zaštitom životne sredine, uputila je inicijativu lokalnoj samoupravi za obnavljanje rada Zelenog saveta opštine Odžaci.

zeleni-savet-opstine-odzaciKako se navodi u pozivu, Mreža organizacija “Zelena stolica” već godinama podstiče jedinice lokalne samouprave na kreiranje mehanizama učešća građana u odlučivanju. U mnogobrojnim lokalnim samouprava postoje različiti mehanizmi za učešće građana.

Podseća se da je Republika Srbija ratifikacijom preuzela obaveze iz Arhuske konvencije – Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

“Smatramo da je primena odredbi Arhuske konvencije važan put za očuvanu životnu sredinu. Pozivamo Opštinu Odžaci da obnovi rad Saveta za zaštitu životne sredine (Zelenog saveta) i omogući učešće građana u njegovom radu. Na ovaj način opština Odžaci postaje deo porodice zelenih lokalnih samouprava i pridružuje se svima nama koji želimo da Srbija bude čistija, zdravija i zaštićenija. Istovremeno, opština Odžaci bi postala i dobar primer drugim lokalnim samoupravama koje žele da razvijaju Zelene savete ili slične oblike saradnje sa građanima”, kaže se u dopisu.

Mreža nevladinih organizacija “Zelena stolica” postoji od 2013. godine i predstavlja jedinstveni mehanizam učešća građana u radu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine.

“Ukoliko budemo u prilici, rado bismo podelili iskustvo u razvijanju saradnje koje smo stekli u poslednjih sedam godina, kao i naše viđenje značaja postojanja Saveta za zaštitu životne sredine u opštini Odžaci, sa vama i vašim kolegama u opštini”, piše u dopisu koji je neformalni sekretarijat Mreže organizacija “Zelena stolica” uputio predsedniku opštine i predsedniku Skupštine opštine Odžaci.

Categories: