U Laliću obeležena hramovna slava

U Laliću je u nedelju, 8. novembra, obeležena slava hrama Svetog velikomučenika Dimitrija.

Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Laliću
Hram Svetog velikomučenika Dimitrija u Laliću
Proslava praznika je započeta svečanim prazničnim bdenijem, koje je služio prezviter Predrag Delić, paroh u Baču.

Liturgijsko sabranje na Mitrovdan predvodio je protonamesnik Milić Dobrosavljević, paroh u Deronjama, uz sasluženje protoprezvitera Slavka Protića, nadležnog paroha. Posle prigodne besede oca Milića prisutnim vernicima, izvršen je trokratni litijski ophod sa pomenom sveštenoslužiteljima, osnivačima, ktitorima i priložnicima hrama u Laliću.

Večernje bogosluženje je služio Vladislav Pajić, arhijerejski namesnik odžački, uz sasluženje protonamesnika Dragana Števića, paroha u Deronjama i nadležnog paroha. Posle večernjeg bogosluženja izvršen je čin blagosiljanja žita i rezanja slavskog kolača, koje su pripremili ovogodišnji kumovi slave, Pantelija Lazić sa porodicom.

Kumstvo za iduću godinu preuzeo je Predrag Obradov iz Lalića, objavila je informativna služba Eparhije bačke.

U Lalić Srbi dolaze za vreme seobe 1690. godine pod Arsenijem III Čarnojevićem. Godine 1750. selo ima srpsku narodnu školu u okviru crkve. Sav kulturno-prosvetni život Lalića u prošlosti bio je vezan za crkvu. Škola je bila pod neposrednim uticajem Crkve i Crkvene opštine.

Na istorijskoj karti 1762. godine su ubeležene ruševine stare crkve, zapadno od sadašnjeg groblja, da bi 1762. godine bilo zabeleženo da u Laliću žive Srbi, slobodni seljaci sa dva sveštenika. Iz Banata se 1888. godine doseljavaju Slovaci.

Sadašnji hram Svetog velikomučenika Dimitrija je sazidan 1834. godine. Godine 1838, 2. oktobra po starom kalendaru, veliko osvećenje crkve je izvršio arhiepiskop karlovački Stefan Stanković. Toranj i zapadna fasada hrama su generalno obnovljeni 1995. i 1996. godine, da bi se 2017. godine generalno obnovio krov hrama. U prvoj polovini 2019. godine izvršeni su radovi na zameni fasadne stolarije i injektiranje pukotina u zidovima.

Categories: