Povodom dana prve pomoći organizovana pokazna vežba

Prva pomoć je jedna od aktivnosti koja se posebno neguje u organizacijama Crvenog krsta koje na Svetski dan prve pomoći – 12. septembar – skreću pažnju javnosti na značaj poznavanja prve pomoći, kako za pojedinca tako i za društvenu zajednicu.

prva-pomocCrveni krst Odžaci je obeležio ovaj dan organizovanjem pokazne vežbe iz prve pomoći u OŠ “Miroslav Antić” u Odžacima, gde su neposredni realizatori bili volonteri te organizacije.

– Na pokaznoj vežbi učenici su mogli da vide kako se radi reanimacija i saniranje povreda kao što su dublja posekotina nadlaktice, uganuće skočnog zgloba, krvarenje iz nosa i besvesno stanje. Ovo je samo mali deo onog što mi radimo u okviru prve pomoći i mislim da smo ih zainteresovali da dođu u Crveni krst ukoliko žele da saznaju više – kaže Nebojša Stamenković, volonter Crvenog krsta Odžaci.

Prva pomoć je čin spasavanja života, ali je takođe odraz humanosti, altruizma i osećaja za potrebe drugih ljudi.

Svetski dan prve pomoći se ove godine obeležava pod sloganom “Nezgode ne znaju za koronu! Prva pomoć je uvek potrebna!”.

– Možda je prva pomoć potrebnija u današnje vreme nego što je to bila pre recimo par meseci ili pola godine. Ono što je cilj ovogodišnjeg Svetskog dana prve pomoći jeste da se afirmiše želja i motivacija građana da se obuče u oblasti prve pomoći. Isto tako apelujemo na sve one koji već imaju neka znanja ili su nekada ranije prošli obuku prve pomoći da ta svoja znanja osveže i obnove, jer što je veći broj građana osposobljen za pružanje prve pomoći to je lokalna zajednica i sami tim i cela država snažnija da odgovori na elementarne nepogode ili nekakve nesreće većih razmera – ispričala je Nevenka Stevanović, volonter saradnik Crvenog krsta Odžaci.

Svako od nas može biti u prilici da treba prvu pomoć, ali svako od nas, takođe, može da dođe u situaciju da treba da pruži prvu pomoć. Jednom naučena lekcija iz prve pomoći možda će nekom spasiti život, poručuju iz Crvenog krsta Odžaci.


Categories: