U voćnjaku Save Lazića počela berba jabuka

Vremenske prilike uticale su da jabuke imaju manji rod, a voćare brine i neizvestan plasman na rusko tržište.

sava-lazicBerbu jabuka počeo je ovih dana i Sava Lazić iz Deronja. U njegovom voćnjaku jabuke su lepe i zdrave, ali je mraz uticao na smanjenje prinosa.

– Kad je cvet počeo da se otvara, u četiri navrata smo imali mraz i nikad na ovom području toliko mraz nije napravio štete. Desetkovan je ajdared, greni smit, što je interesantno jer se ta sorta dosta kasnije otvara, crveni delišes je takođe dosta stradao – kaže ovaj proizvođač.

Lazić navodi da je prošle godine prinos zlatnog delišesa bio sedam vagona po hektaru, dok ove godine neće imati ni tri vagona. Greni smit je lane dao oko devet vagona, ove godine se očekuje nešto preko pet, a najviše je zbog mraza stradala sorta ajdared koja je uvek davala 2-3 vagona po hektaru, dok ove godine možda neće biti ni pola vagona.

Prema rečima ovog proizvođača, voćare brine i neizvesnost oko prodaje Rusima koji su do sada bili najveći kupci jabuka iz Srbije.

– Trenutna cena jabuke je negde oko 40 dinara i to je za mene prihvatljivo. Ali, ona bi bila mnogo veća da nije obustavljen izvoz za Rusiju. Iz kog razloga ne znam, ali znam da će ukoliko izvoz ne krene uskoro zbog toga mnogo jabuka ostati na našem tržištu – ističe Lazić.

Pored konzumne jabuke, Deronjčanin će deo roda plasirati za industrijsku preradu. Jabuka za rakiju trenutno se kreće 10-15 dinara, a očekivanja proizvođača su da će cena otići gore.

U voćnjaku Save Lazića najzastupljenije su sorte greni smit, zlatni delišes, crveni delišes i ajdared koje su namenjene tržištu, nešto manje fudži, pink lejdi, gala i jonagold koje ovaj proizvođač gaji za sopstvene potrebe. Plan je da se berba završi do početka oktobra.

Lazić ima jabuku na četiri i po hektara, a radi se o zasadu u punom rodu, pod protivgradnom mrežom i sistemom kap po kap. Uprkos nešto slabijoj godini, planira nova ulaganja u osavremenjavanje proizvodnje.

Categories: