Prvog dana škole učenike OŠ Branko Radičević u Odžacima dočekale nove mere

Nova školska godina za učenike, zaposlene u školi i roditelje počela je uz nova pravila koja su vezana za aktuelnu epidemiološku situaciju.

Nove mere dočekuju đake već na ulazu u školu
Nove mere dočekuju đake već na ulazu u školu
Tako je i učenike OŠ “Branko Radičević” u Odžacima prvog dana škole na ulazu dočekalo merenje temperature, dezinfekcija ruku i prelazak obućom preko dezo barijere, a bez maske nisu mogli da uđu u školu. Maske su obavezne i za sve roditelje i zaposlene.

Direktorica Danijela Ćulibrk kaže da nije bilo lako organizovati početak školske godine, ali da je škola spremno dočekala dolazak đaka, u skladu sa svim preporukama Ministarstva prosvete i Kriznog štaba.

– Na prvom času učenici su upoznati sa pravilima ponašanja u ustanovi, na koji način će koristiti masku, držati distancu, ponašati se za vreme odmora. Učenici nižih i viših razreda će u zgradu škole ulaziti na odvojene ulaze, procedura je jednaka za jedne i druge kada se radi o merama koje se primenjuju. Svi zaposleni su u obavezi da vode računa o tome da deca nose maske, roditelji su o svim merama blagovremeno obavešteni i smatram da je deci jasno kako treba da se ponašaju – kaže Danijela Ćulibrk, direktorica OŠ “Branko Radičević”.

Direktorica škole Danijela Ćulibrk
Direktorica škole Danijela Ćulibrk
Veliki odmori će služiti za provetravanje učionica, a pauze između smena biće iskorišćene za redovno čišćenje, provetravanje učionica i drugih školskih prostorija koje se koriste za nastavu i učenje.

Pred novu školsku godinu obavljena je dezinfekcija kompletnog školskog prostora, dezinsekcija i deratizacija.

Mnogo je novina vezanih i za sam proces nastave, a u OŠ “Branko Radičević” se trude da učenicima i roditeljima, ukoliko imaju određene nedoumice, daju pravu informaciju ili pojašnjenje. U tome pomažu i platforme na internetu putem kojih su roditelji u stalnoj onlajn komunikaciji sa školom.

Psiholog Goran Ivanović
Psiholog Goran Ivanović
Najvažnija promena koja je dočekala đake je da su im odeljenja podeljena na grupe i da časovi traju po 30 minuta. Svaka škola je osmislila operativni plan organizacije i realizacije nastave u skladu sa sopstvenim prostornim i tehničkim mogućnostima.

– Škola radi samo u prepodnevnoj smeni, s tim da viši razredi dolaze u školu u 7.45, a niži razredi od 8 sati, kako im se odmori ne bi poklapali. Sva odeljenja su podeljena u dve grupe, a učenici prvog i drugog razreda kada nisu na nastavi u produženom su boravku. U višim razredima jedne nedelje prva grupa će u školu ići ponedeljkom, sredom i petkom, a druga grupa utorkom i četvrtkom, i već sledeće nedelje ovaj raspored će se rotirati – kaže Goran Ivanović, psiholog u OŠ “Branko Radičević”.

Najradosnije je prvog dana škole bilo u učionici prvog razreda gde je učiteljica Elizabeta Fanc dočekala 24 prvaka, koji su kao i sva ostala odeljenja podeljeni u dve grupe. Ni maske kod njih nisu mogle sakriti nasmejana lica zbog polaska u školu. Roditelji su ih mogli ispratiti samo do ulaza u školsku zgradu.

Prvi dan škole najradosniji za đake prvake
Prvi dan škole najradosniji za đake prvake
Nije bilo tradicionalnog prijema đaka prvaka koji se organizuje pred novu školsku godinu, pa su najmlađi osnovci prvog dana škole dobili prigodne poklone za uspešan početak školovanja.

Učenici nižih razreda će dolaziti svaki dan u školu, ukoliko su zdravi, dok je za učenike od petog do osmog razreda predviđen kombinovani model nastave. Kada ne budu imali nastavu u školi, đaci će pratiti TV časove.

Kako saznajemo, u školama opštine Odžaci za onlajn nastavu opredelio se veoma mali broj roditelja i đaka.

Categories: