U Lalić stigla šivaća mašina kao pomoć Slovačke u borbi protiv koronavirusa

Žene iz Lalića koriste svoje slobodno vreme i vredno šiju zaštitne maske na novoj mašini koju je Mesni odbor Matice slovačke dobio u okviru donacije Slovačke Republike Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Predsednik MO Matice slovačke Lalić Jaroslav Mudri
Predsednik MO Matice slovačke Lalić Jaroslav Mudri
Uz šivaću mašinu dobijena je truba platna i traka za izradu zaštitnih maski koje će biti podeljene građanima, institucijama i organizacijama u Laliću.

– Matica slovačka u Srbiji je preko Ambasade Slovačke Republike dobila 16 mašina za šivenje i one su podeljene mesnim odborima, među kojima i Laliću. Mi smo dali da na toj mašini rade žene iz udruženja “Majčino srce”, sa kojima sarađujemo i one su do sada već napravile nekih 300 komada zaštitnih maski koje ćemo deliti po selu – kaže Jaroslav Mudri, predsednik MO Matice slovačke u Laliću.

Na novoj šivaćoj mašini se lako i brzo radi, kažu članice Udruženja žena “Majčino srce” iz Lalića, koje se trude da daju svoj doprinos u zaštiti od koronavirusa i nesebično su svoje veštine usmerile u tom pravcu.

Iskustva im ne manjka, a polako stiču i rutinu na novoj mašini. Rade onda kada imaju slobodnog vremena, pa se zvuci šivaće mašine mogu čuti i tokom ovih vrelih dana.

– Radimo na dobrovoljnoj bazi onoliko koliko stignemo, pošto sad nemamo nikakve aktivnosti zbog korone ovo nam dobro dođe, jer radimo nešto korisno, a ujedno se i družimo. Mogu reći da su maske dobrog kvaliteta, dobili smo materijal koji je pogodan za iskuvavanje i peglanje, pa će maske moći više puta da se koriste – kaže Mara Macko, predsednica UŽ “Majčino srce”.

Žene vredno šiju i tokom ovih vrelih dana
Žene vredno šiju i tokom ovih vrelih dana
Vlada Slovačke Republike je obezbedila finansijska sredstva za kupovinu šivaćih mašina kroz program razvojne pomoći SlovakAid.

Mašine za šivenje je dobilo 14 mesnih odbora Matice slovačke u Srbiji: Bački Petrovac, Stara Pazova, Vojlovica-Pančevo, Gložan, Kisač, Bačka Palanka, Lalić, Novi Sad, Kovačica, Padina, Šid, Selenča, Hajdučica i Belo Blato.

Categories: