Sportski vremeplov (20): Milivoj Jovkić, golgeter u dresu sa brojem sedam

Tradicionalna fudbalska utakmica selekcije Somborske lige i prvaka lige odigrana u Somboru. U reprezentaciji lige nastupilo i pet naših fudbalera, a Jovkić i Stanojković se upisali i u listu strelaca.

(“Glas odžačke komune”, V. Kurtović, 1989. godina)

Reprezentacija Somborske lige iz 1989. godine
Reprezentacija Somborske lige iz 1989. godine
Prijateljska fudbalska utakmica koja je odigrana između reprezentacije Somborske lige i pobednika ovog takmičenja ekipe PK “Sombor” završena je nerešenim rezultatom: 3:3 (3:2). Selektori selekcije Somborske lige, Dragan Stanković šef stručnog štaba OFK “Odžaci” i Joakim Edelinski, trener “Rusina” iz Ruskog Krstura, za ovaj susret izabrali su 18 igrača, a među njima i petorica iz naših klubova: Jovkić i Stanojković (OFK “Odžaci”), Trajković i Anđelković (Polet, Karavukovo) i Stojaković (Radnički, Ratkovo). Pored njih pozvani su bili još i golman Borca iz Bačkog Gračaca Petrović i desno krilo ovog kluba Nenad Obradović, ali nisu došli.

Svi naši fudbaleri pružili su dobru igru, a Jovkić i Stanojković upisali su se još i u listu strelaca. Desno krilo OFK “Odžaci” gol je dao iz igre, a Stanojković iz penala. Treći pogodak za selekciju Somborske lige dao je Peter, fudbaler Omladinca sa Bukovca.

Jovkić najbolji strelac

Najbolji strelac Somborske lige ove godine je Milivoj Jovkić, desno krilo Omladinskog fudbalskog kluba “Odžaci”, koji je na 24 utakmice postigao ukupno 26 golova. Drugi na listi strelaca je Berić (Graničar, Gakovo) sa 20 datih golova, a zatim slede Peter (Omladinac, Bukovac) sa 19 i Vuković (Graničar, Gakovo) sa 16 golova.

Pre utakmice PK “Sombor” – Reprezentacija Somborske lige Jovkiću je uručena plaketa “Trofej Boško Konjović”, dar Informativnog centra iz Sombora.

MILIVOJU JOVKIĆU, GOLGETERU MEĐUOPŠTINSKE FUDBALSKE LIGE, SEDMICA SREĆAN BROJ

(“Somborske novine”, D. Kolundžija, 1989. godina)

Milivoj Jovkić je počeo da pika loptu u rodnom Laliću. Sve je bila dečja igra, ali za razliku od mnogih vršnjaka, odmah se videlo da ovaj krhki, ali vižljasti mališan ima u sebi “nešto”, fudbalsku žicu. U Tekstilcu u Odžacima je bio igrač podmlatka, a kada je stasao za prvi tim, krenule su prve nedoumice.

– Tekstilac je želeo da ostanem, ali tražili su me i iz tada bačkog ligaša – ekipe OFK Odžaka. Naravno za mene je tada bilo najvažnije da dođem do posla, pa kada su mi iz mlađeg odžačkog kluba u tome pomogli, dao sam im reč da ću za njih igrati i toga se i danas čvrsto držim.

Milivoj Jovkić Privatna arhiva
Milivoj Jovkić
Privatna arhiva
Već četiri sezone Jovkić je najbolji strelac OFK Odžaka, a ove godine je i prvi strelac Međuopštinske lige. Prošle srede, na revijalnoj utakmici u Somboru između prvaka, ekipe PK Sombor i reprezentacije lige, Jovkiću je uručen “Trofej Boško Konjović”, tradicionalno priznanje naše redakcije, kao golgeteru lige.

– Priznanje me je obradovalo. Posebno zato što mi je prvo. Iako sam već u prvom kolu postigao četiri gola, o tituli golgetera lige počeo sam da razmišljam pri kraju prvog dela prvenstva. Moram reći da bez velike pomoći mojih drugova u ekipi ne bih mogao da budem najbolji strelac.

Jovkić je skroman mladić, tih u privatnom životu, ali na terenu je prava napast za protivničke golmane. Otkako je obukao kopačke nosi dres s brojem sedam, a igra na svim mestima, najčešće u špicu napada. Ako treba, pomaže i odbrani. Milivoj Jovkić privodi kraju i vanredne studije na Višoj školi za organizaciju rada. Baš u sredu je imao ispit, ali ga je odložio da bi došao na revijalnu utakmicu i primio naše priznanje.

– Nisam opterećen velikim fudbalskim planovima. Kao svaki mlad čovek, želeo bih da se dokažem i u većem klubu, ali za sada sam zadovoljan postignutim i onim što mi u klubu pružaju. Fudbal igram iz zadovoljstva. Kad toga jednoga dana nestane, prestaću da igram.

A dotle, verujemo, još mnogi golmani strepeće od njegovog šuta.

Categories: