Lokalna poreska administracija uputila obaveštenje poreskim obveznicima

Lokalna poreska administracija u Odžacima uputila je obaveštenje poreskim obveznicima sa teritorije opštine.

opstina-zgradaZakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara koji je stupio na snagu 15. decembra 2018. godine i primenjuje se od 1. januara 2019. godine, a u vezi sa naknadom za zaštitu i unapređivanje životne sredine u 2020. godini, predviđeno je da se neće utvrđivati naknada fizičkim licima po osnovu korišćenja stambenih i poslovnih zgrada, kao i stanova za stanovanje, te shodno tome prestaje obaveza plaćanja iste.

Obaveštavaju se poreski obveznici, pravna lica, fizička lica i preduzetnici da akontacija za plaćanje lokalnih javnih prihoda, poreza na imovinu i lokalne komunalne takse dospeva 15. maja 2020. godine.

Poreski obveznici koji imaju neizmirene obaveze po osnovu poreza na imovinu, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, samodoprinosa od poljoprivrede, lokalne komunalne takse, mogu u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji podneti zahtev za odlaganje plaćanja dugovanog poreza na rate – reprogram i ostvariti pravo da im se otpiše 50 odsto kamate na taj dug.

U periodu plaćanja dugovanog poreza na rate poreski obveznik je dužan da redovno izmiruje tekuće obaveze dospele za plaćanje i rate reprograma utvrđene rešenjem Odeljenja za finansije i javne prihode.

Svi poreski obveznici mogu lično podneti Zahtev za otvaranje korisničkog naloga (Upit stanja putem interneta) ili elektronskim putem na mail adresu lpaodzaci@gmail.com, i na taj način, u svakom trenutku mogu proveriti svoje obaveze (zaduženja i uplate).

Fizička lica – vlasnici nepokretnosti kod kojih je došlo do promena vlasništva nekretnina u obavezi su da podnesu nove poreske prijave u što kraćem roku.

Zahtev za odlaganje dugovanog poreza, zahtev za otvaranje korisničkog naloga i sve informacije o visini duga građani mogu dobiti u Opštinskoj upravi opštine Odžaci, Odeljenje za finansije i javne prihode, kancelarije broj 15, 19 i 20 u vremenu od 8 do 15 časova.

Categories: