Zaštita useva od glodara

Gordana Forgić, PSS Sombor
Ozimom pšenicom je do sada u našem regionu zasejana trećina planiranih površina, a savet poljoprivrednih stručnjaka ratarima je da na parcelama pod tom kulturom obrate pažnju na prisustvo glodara. Po rečima Gordane Forgić iz Poljoprivredne stručne službe Sombor, relativno toplo i suvo vreme pogoduje aktivnostima tih štetočina, kako na parcelama sa tek zasejanim žitom, tako i na lucerištima i u voćnjacima, pa se savetuje njihovo suzbijanje.

– Očekuje se značajniji napad tih štetočina, pa je neophodno da proizvođači obilaze njive, i po potrebi da pristupe suzbijanju. Mi preporučujemo mamke na bazi cinkfosfida, jer su oni najefikasniji. Ono što je jako važno, da proizvođači prilikom rukovanja tim preparatima obavezno koriste zaštitnu opremu, rukavice, masku, da ne bi došlo do trovanja. Isto tako, potrebno je da prilikom postavljanja tih mamaka u aktivne rupe, obavezno zatrpaju rupe, kako ne bi došlo do trovanja divljači – kaže Forgićeva.

U vezi sa setvom pšenice, poljoprivredni savetodavci podsećaju ratare na značaj setve zdravog, kvalitetnog, deklarisanog semena, što je jedan od najznačajnih faktora u postizanju željenih prinosa, pored agrotehničkih mera. Gordana Forgić ističe da setva semena „sa tavana“ nosi sa sobom rizik postizanja manjeg prinosa, a ovakva setva može da ugrozi i zdravstvenu ispravnost semena u smislu glavnice pšenice, koja je vrlo opasna po zdravlje ljudi i životinja.

Plavo prskanje i zaštita voćaka od zečeva

Svim proizvođačima koštičavog voća PSS Sombor preporučuje da urade tretman preparatima na bazi bakra, koji je namenjen suzbijanju prouzrokovača šupljikavosti lista, monilije, rogača šljive i kovrdžavosti lista breskve. Tretman je potrebno uraditi kada sa voćke opadne 70 odsto listova, pri temperaturi iznad 5 stepeni i sa većom količinom vode. Takođe, preporuka je svim proizvođačima da iz zasada pre prskanja iznesu mumificirane plodove, kao i polomljene grane.

Kada je reč o štetočinama u voćnjaku, osim glodara veću štetu mogu pričiniti i zečevi, koji po rečima Gordane Forgić uništavaju koru mladih voćnih sadnica, pa je neophodno primeniti mere zaštite, pre svega mehaničku kojoj treba dati prednost u odnosu na primenu hemijskih preparata. Ona podrazumeva da se mlada sadnica obloži žicom i na taj način zaštiti od ovih životinja.

Categories: