Krov nad glavom za dvadeset izbegličkih porodica u Odžacima

U Odžacima je završena zgrada sa dvadeset stanova za izbegličke porodice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

stanovi-izbeglice-1Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je prilikom svečanog uručenja ključeva da su stanovi izgrađeni u okviru Potprojekta četiri Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, čija je ukupna vrednost nešto više od 18,6 miliona evra, od čega su više od 16 miliona evra sredstva iz fonda Regionalnog stambenog programa, dok je nešto više od dva miliona evra nacionalna kontribucija.

Ivica Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, istakao je da Regionalni stambeni program, bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnopravno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova gde god da se nalaze i to na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

– Do sada je u našoj zemlji izgrađeno i useljeno više od 4.200 stambenih jedinica, a plan je da to pravo ostvari više od 7.000 porodica – kazao je Dačić i naveo da je Regionalni stambeni program finansiran donatorskim sredstvima, a da je Evropska unija najveći pojedinačni donator.

Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope, dok je Komesarijat za izbeglice i migracije vodeća institucija koja implementira program u Srbiji. Proces izbora korisnika sprovodi se u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR-a i OEBS-a.

stanovi-izbeglice-4Prvi potpredsednik Vlade se zahvalio Evropskoj uniji i svim zemljama donatorima i istakao da je proces pridruživanja EU trajno opredeljenje Vlade Srbije.

– Iako je to proces za koji ne znamo sa sigurnošću kako će se završiti, ovaj program koji sprovodimo sa Evropskom unijom lep je primer uzajamne podrške, razumevanja i sjajne saradnje. Iako nam se bliže izbori, ja vam sa sigurnošću mogu reći da će i sledeća Vlada Republike Srbije posvećeno raditi na implementaciji, kako ovog projekta, tako i svih drugih koji su na dobrobit svim našim građanima – zaključio je Dačić.

Nakon uručenja ključeva, prvi potpredsednik Vlade je obišao i novi stan od pedesetak kvadrata u koji će se useliti četvoročlana porodica Milutina Vujasina, izbeglice iz Velike Kladuše.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u ulici Dositeja Obradovića obezbeđena su delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila opština Odžaci. Ukupna vrednost radova iznosi 426.686 evra, a bruto površina objekta je 1.296 kvadrata.

stanovi-izbeglice-2Član Privremenog organa opštine Odžaci Milorad Stanišić je u obraćanju okupljenim porodicama podsetio da se danas završava nešto što je započeto 2016. godine kada je na čelu Vlade Srbije bio Aleksandar Vučić.

– Opština Odžaci je sa svojim dragim prijateljima mnogo toga uradila za izbeglice. Obezbedili smo 21 kuću, 30 paketa građevinskog materijala, obezbedili smo i izgradili četiri naselja sa 96 stambenih jedinica. Danas useljavamo 20 porodica – rekao je Stanišić i korisnicima poželeo da uživaju u novim domovima, zajedno gradeći budućnost.

Događaju su prisustvovali šef Misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricio, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, Aleksandra Đorđević, predstavnica UNHCR-a i Borislava Lukić, predstavnica Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, koji su takođe učestvovali u uručenju ključeva korisnicima stanova.

– Red je da počnemo brojevima, do danas su 332 porodice pomognute u Odžacima na razne načine, kroz neke stare programe, kroz budžet Republike Srbije i Regionalni stambeni program. Ukupno 116 stanova, 45 kuće, negde 150 kompleta građevinskog materijala, mislim da to dovoljno govori o posvećenosti – naveo je komesar Vladimir Cucić i dodao da se time bliži kraj rešavanja pitanja izbeglih lica u opštini Odžaci.

Cucić se zahvalio svima koji su učestvovali u implementaciji programa, a korisnicima na strpljenju i poželeo im dug i miran život u novim domovima.

stanovi-izbeglice-3Stambene jedinice su namenjene programu zakup-otkup. Stanovi su projektovani prema broju članova porodice, površina najmanjeg stana za jednočlane porodice je oko trideset kvadrata, dok najveći stanovi imaju preko pedeset kvadrata.

– Moja porodica i ja živeli smo dugo kao podstanari, zato nam stan u koji danas useljavamo mnogo znači, mirnu i sigurniju budućnost. Za mene, a sigurna sam i za sve porodice ovo je poseban dan. Hvala vam još jednom od srca što ste radili na tome da mi konačno imamo pristojan krov nad glavom – rekla je Nataša Orlović, koja se zahvalila u ime korisnika stanova.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Pored izgradnje dvadeset stanova, u okviru ovog programa planiran je i otkup četiri stana za potrebe rešavanja stambenih potreba izbeglica na teritoriji opštine Odžaci.

Categories: