Pčelarsko društvo Suncokret iz Odžaka dobilo novo rukovodstvo

Redovna godišnja skupština Pčelarskog društva “Suncokret” iz Odžaka bila je ove godine izborna.

skupstina-pcelaraNa čelu “Suncokreta” je u prethodnih osam godina bio Miletije Lepojić, koji će posle odrađena dva mandata na mestu predsednika ostati u rukovodstvu društva i biće jedan od najbližih saradnika novoizabranog predsednika Aleksandra Stojanovića.

– Udruženje je po meni radilo solidno i dobro, u okviru naših mogućnosti odradili smo osnovne stvari koje se tiču selidbe, paša, obaveza prema Ministarstvu i registracije, to je odrađeno sve po planu. Proširili smo udruženje mladim članovima koji će ubuduće biti nosioci, i novi predsednik koji je izabran je mlad čovek koji je vrlo ambiciozan u ovom poslu i nadam se da će on još više unaprediti rad društva – izjavio je Miletije Lepojić.

Protekla sezona je za pčelare bila jedna od najslabijih u poslednjih pet-šest godina, podbacila je bagremova paša koja je na ovom podneblju najvažnija i od koje zavisi krajnji rezultat pčelarenja u jednoj godini. Posle toga su pčelari pokušali da donekle izvade sezonu na suncokretu, što su uspeli samo oni koji su u suncokretovu pašu otišli sa jakim društvima.

– Pošto imamo na terenu jako puno uginuća i zapuštenih pčelinjaka, moramo da radimo edukaciju pčelara, da se to sanira, da oni sami poboljšaju svoj način pčelarenja i ozbiljnije se ophode prema samom pčelarstvu. Osnovaćemo fond, tzv. paketni roj, kao pomoć kolegama koji su izgubili pčelinja društva usled požara, poplava i slično. Donacijom svakog od nas u vidu manjeg paketnog roja pomagaćemo ugroženim pčelarima – rekao je novi predsednik PD “Suncokret”, Aleksandar Stojanović.

Dodao je da treba staviti akcenat i na samo druženje pčelara kako bi se stvorilo zdravo okruženje za rad, što je prema njegovim rečima preduslov da se pčelarstvo u opštini Odžaci podigne na viši nivo.

Pored Aleksandra Stojanovića i Miletija Lepojića, u novom rukovodstvu Pčelarskog društva “Suncokret” nalaze se još Miško Andrijević, Stojan Lazić, Josip Mak, Slobodan Dragosavac i Željko Jazavac. To udruženje je organizovalo i svečani deo godišnje skupštine na kome je Slobodan Cvitkovac iz Beograda pčelarima održao predavanje o dvomatičnom pčelarenju, a govorio je i o drugim temama koje su interesovale prisutne.

Među gostima na godišnjoj skupštini pčelarskog društva iz Odžaka bio je i Rade Stevanović, predsednik apatinskog udruženja pčelara i član Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije, koji je prisutne informisao o aktivnostima vezanim za otvaranje pogona za prikupljanje i plasman meda za članove SPOS-a.

Naglasio je važnost nastavka uplata donacija za pogon koji će SPOS otvoriti u Rači krajem marta, kako bi se savladali svi izazovi i zahtevnosti stavljanja ovog pogona u rad.

Categories: