Jožef Klenanc među dobitnicima nagrada Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara

Kulturni savez vojvođanskih Mađara saopštio je dobitnike godišnjih nagrada, “Drvo života”, “Zlatne plakete” i “Plakete”, koje se tradicionalno dodeljuju zaslužnim pojedincima za negovanje nacionalne kulture i tradicije Mađara u Karpatskom basenu.

nagrade-kulturni-savez-vojvodjanskih-madjaraMeđu dobitnicima ovogodišnjih priznanja nalazi se Jožef Klenanc iz Bogojeva, koji je četiri decenije aktivan kao organizator društvenog i kulturnog života u svom mestu.

Klenanc je takođe i aktuelni opštinski većnik u Odžacima gde je zadužen za oblast kulture, a “Plaketa” Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara pripala mu je za zasluge i dugogodišnji predani rad na polju negovanja nacionalne kulture i tradicije.

Kulturni savez vojvođanskih Mađara je objavio i ostale dobitnike svojih godišnjih nagrada.

Nagradu “Mađarsko drvo života” dobili su etnolog i istoričar Bela Čorba iz Temerina, bračni par pedagoga Karolina i Tibor Milanovič iz Budisave, recitatorka i penzionisana novinarka Olga Molnar Krekić, kao i penzionisana glumica Eta Sevegeš.

Andraš Pataki, direktor pozorišta “Foraš” iz Đera i pozorišta “Petefi” iz Šoprona, dobitnik je nagrade “Zlatna plaketa”.

“Plaketu” su dobili Ištvan Čonti, istraživač lokalne istorije u Čoki, Otilija Konja-Kovač, novinarka iz Mužlje, Roža Nađ, organizatorka društvenog i kulturnog života iz Utrina i Valeria Šebek, primenjena umetnica iz Subotice.

Nagrade, rad keramičarke Edit Nađ Nemeš, dobitnicima će biti uručene u okviru centralne svečanosti povodom Dana mađarske kulture, 24. januara u Senti.

Categories: