Počela izgradnja puta u radnoj zoni u Odžacima

Predsednik opštine Odžaci Predrag Cvetanović danas je sa saradnicima obišao radove na izgradnji puta u radnoj zoni u Odžacima, na Gračačkom putu. Za nekih mesec i po dana u ovoj radnoj zoni biće završen put u dužini od pola kilometra, širok 6 metara, čime će biti nastavljeno njeno infrastrukturno opremanje. Radove finansira Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, dok je vrednost investicije 24 miliona dinara. Izvođač radova je preduzeće „Somborputevi“.

Po rečima predsednika opštine, ovo je trenutno najvažniji projekat za lokalnu samoupravu, budući da je, kako je rekao, opremanje jedne ovakve radne zone nužni preduslov za oživljanje privrednih aktivnosti u našoj opštini.

Predsednik opštine obišao radove u radnoj zoni
– U borbi za otvaranje novih radnih mesta, u borbi protiv nezaposlenosti, u borbi za dovlačenje novih investitora jako je bitno da Odžaci imaju jednu infrastrukturno opremljenu radnu zonu. Kao što znate, gasne instalacije su ovde položene, nekoliko stotina metara odavde biće i glavna merno-regulaciona stanica, opremićemo ovu zonu kvalitetnim putem. To će omogućiti investitorima da dobijaju, po vrlo povoljnim uslovima, placeve za izgradnju novih objekata. U vreme ekonomske krize i u vreme opšte borbe za podizanje kapaciteta svih lokalnih samouprava, mi ćemo konačno biti konkurentni i moći ćemo da privučemo deo onih koji su zainteresovani za pokretanje novog biznisa. Naravno, ova zona će biti opremljena i vodom, strujom i kanalizacijom, tako da će u narednom periodu ovo biti jedna atraktivna lokacija koja će moći da se ponudi potencijalnim ulagačima – istakao je Cvetanović.

Nova radna zona na dvadeset hektara

Nova radna zona u Odžacima nalazi se sa desne strane puta prema Bačkom Gračacu. Prostire se na više od 20 hektara zemljišta, koje je do sada bilo obradivo poljoprivredno.

– Ovde imamo osam placeve sa jedne i četiri sa druge strane puta, pri čemu će biti moguće i vršiti preparcelizaciju u skladu sa eventualnim potrebama investitora. Dakle, dvadesetak hektara je u pitanju i oni će se moći raspodeliti prema konkretnim željama investitora. Placevi su tu negde od hektar i po do dva hektara, i to je neka površina za koju smo mislili da je optimalna – kaže Zoran Perak, direktor Direkcije za izgradnju Odžaci.

Dvadesetak miliona dinara koliko je opredeljeno za izgradnju puta u ovoj radnoj zoni samo je jedan deo od ukupno 120 miliona dinara koliko će Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine uložiti u sanaciju putne mreže na teritoriji opštine Odžaci. Po rečima Zorana Peraka, nakon izgradnje ove saobraćajnice radovi će biti nastavljeni u Beogradskoj i Lužničkoj ulici u Odžacima, posle čega će se pristupiti presvlačenju kolovoza i u ostalim ulicama u Odžacima, kao i u Bogojevu, Bačkom Brestovcu i Bačkom Gračacu, a očekuje se i privođenje kraju ovih radova u Ratkovu i Laliću.

Rešavanje problema saobraćaja na najprometnijim odžačkim raskrsnicama

Radovi na izgradnji puta u radnoj zoni prema Bačkom Gračacu počeli su nekoliko dana pre obeležavanja Dana opštine 22. oktobra, te će opremanje ove radne zone biti poklon građanima opštine Odžaci povodom ovog značajnog datuma. Istovremeno, predstavnici lokalne samouprave najavljuju rešavanje problema saobraćaja u najprometnijim odžačkim ulicama i raskrsnicama. Ovih dana počelo je postavljanje semafora na uglu Železničke i Ulice Jurija Gagarina. Radi se o projektu JP Direkcija za izgradnju Odžaci sa kojim je opština Odžaci učestvovala na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za privredu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje izgradnje svetlosne saobraćajne signalizacije u lokalnim samoupravama u Vojvodini. Sekretarijat je po tom konkursu odobrio opštini Odžaci oko 4,4 miliona dinara, a opština je za tu namenu izdvojila još milion dinara.

– U toku su montažerski radovi na ovom semaforu, očekujemo elektropriključak i nakon tehničkog prijema on bi u toku sledeće nedelje trebalo da bude potpuno u funkciji. Planom tehničke regulacije saobraćaja, koji je deo jednog većeg projekta uređenja centra Odžaka, predviđen je još jedan semafor u Odžacima, “kod ogledala” – kaže Zoran Perak.

Categories: