Uspela akcija Udicom protiv droge u Karavukovu

Troje najboljih ribolovaca – Ema Turčan, Simon Macko i Nemanja Panić
Oko 90 takmičara učestvovalo je na prvom takmičenju u ribolovu za decu koje je u subotu organizovalo Udruženje sportskih ribolovaca „Dunav“ Karavukovo u osnivanju. Osim sportskog, takmičenje je imalo i edukativni karakter budući da je za decu održano predavanje o štetnosti droga, a cela akcija organizovana je pod sloganom „Udicom protiv droge“.

Takmičarski deo trajao je sat i po, a o pobedniku je odlučivao najveći broj ulovljenih riba. Najbolja je bila Ema Turčan (15) iz Lalića sa upecanih 57 riba. Drugi je sedmogodišnji Simon Macko, takođe iz Lalića sa 36 riba, a treći Nemanja Panić (16) iz Bačke Palanke sa upecanih pet riba manje. Njima su pripali pehari. Majice sa logom akcije „Udicom protiv droge“ dobilo je 50 najboljih takmičara, dok su pecaroške štapove organizatori iz USR „Dunav“ obezbedili za sve učesnike ovog takmičenja, koje je po oceni Dejana Antanaskovića iz organizacionog odbora uspešno proteklo, što potvrđuje i veliki broj dece koja su došla iz više mesta u Vojvodini.

– Možemo biti zadovoljni brojem učesnika. Imali smo 86 prijavljenih takmičara. Prvo su nam se prijavljivala deca iz opštine Odžaci, zatim nam se pridružila i Bačka Palanka, a zadovoljni smo što su se odazvali i takmičari iz celog okruga – kaže Antanasković.

Dejan Antanasković – USR Dunav Karavukovo
Osim učesnika takmičarskog dela, oko petnaestoro dece pecalo je bez prijave, tako da je ova akcija okupila preko stotinu mladih ribolovaca. Suorganizatori ovog takmičenja bili su Crveni krst Odžaci, MUP, odnosno Policijska stanica u Odžacima, Osnovna škola „Bora Stanković“ u Karavukovu i ekipa sajta www.karavukovo.com. Predstavnici Crvenog krsta i MUP-a održali su takmičarima predavanje o štetnosti droga, a Crveni krst Odžaci je za ovu priliku obezbedio i odgovarajući edukativni materijal na tu temu. Pozivu da prisustvuje ovom takmičenju odazvao se i generalni sekretar Ribolovačkog saveza Srbije Dejan Arsić. On je istakao da su ovakve akcije pravi primer rada sa decom i da su značajne za popularizaciju ribolovačkog sporta.

– Velika mi je čast što sam danas ovde gost na ovom događaju. Drago mi je što vidim veliki broj dece manjeg uzrasta, što znači da se ta deca interesuju za sport uopšteno, a ne samo za ribolov koji je poseban sport jer je direktno vezan za prirodu. Pohvalno je što je ovo takmičenje organizovano u okviru akcije „Udicom protiv droge“, jer je ribolov odličan način da se deca udalje od ulice, lošeg života i sveta droge i da se okrenu prirodi. Siguran sam da ovo nije poslednji događaj ove vrste, nadam se da ću svake godine biti gost bar jedanput na jednom ovakvom događaju i da ćemo u ribolovu imati svake godine sve više i više dece. To i jeste cilj popularizacije sporta u celini i ne samo ribolova, već i zdravog načina života, što je ono čemu mi treba da težimo – rekao je generalni sekretar Ribolovačkog saveza Srbije.

Takmičenje u ribolovu za decu održano je na pisti u Karavukovu, a svečano proglašenje pobednika i zajednički ručak u Lovačkom domu u tom mestu. Akciju „Udicom protiv droge“ podržalo je više donatora i sponzora, kojima se organizatori i ovim putem zahvaljuju, a specijalne zahvalnice za doprinos organizaciji takmičenja USR „Dunav“ dodelilo je Radivoju Radivojeviću, sekretaru Crvenog krsta Odžaci, Vladimiru Stančiću, direktoru OŠ „Bora Stanković“ i inspektoru Milanu Stankoviću, radniku Policijske stanice u Odžacima.

Arsić o uspehu srpskih ribolovaca na međunarodnoj sceni

Generalni sekretar Ribolovačkog saveza Srbije Dejan Arsić
Svake četvrte godine održava se Ribolovna olimpijada koja je najveći događaj u svetu ribolova. Ove godine je na Olimpijadi održanoj u Italiji Srbija nastupala sa sedam nacionalnih selekcija u sedam disciplina. Srpski ribolovci vratili su se sa tri medalje, a u juniorskoj ekipi koja je osvojila treće mesto bio je i Aleksandar Mihajlović iz Bogojeva.

– Moram posebno da pohvalim kategoriju do 18 godina gde ponovo imamo svetskog prvaka, Milana Nenadovića, koji je po drugi put svetski prvak, što je retkost da neko odbrani tu titulu. To pokazuje da se kod nas dobro radi sa decom. Ti rezultati ne bi bili mogući da se ne održavaju manifestacije kao što je ova u Karavukovu. Najbolji primer da u ovoj sredini postoje vrhunski takmičari je Mihajlović iz Bogojeva, i siguran sam da ćemo imati još tako dobrih takmičara odavde, koji će u svim kategorijama donositi medalje za ovaj kraj. Imate odlične predispozicije za razvoj ribolova, veliki broj kanala, Dunav je tu blizu, šteta je da se to ne iskoristi i da se dobiju vrhunski sportisti – istakao je Arsić.

Categories: