Mitrovdanske svečanosti u znaku velikog jubileja srpske crkve

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Lalića je sve manifestacije koje je organizovalo u toku ove godine posvetilo obeležavanju 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

mitrovdanske-svecanosti-1U znaku tog jubileja bile su i ovogodišnje “Mitrovdanske svečanosti” kojima je tradicionalno obeležena crkvena slava u Laliću.

Predsednik Kulturno-umetničkog društva Nenad Živanov kaže da je dobijanje autokefalnosti koju je izdejstvovao Sveti Sava najznačajniji događaj u istoriji srpske crkve, ali i naroda.

On ističe da su i Lalićani na dostojan način obeležili veliki jubilej, negujući duhovne vrednosti koje je srpskom narodu usadio Sveti Sava svojim prosvetiteljskim radom.

mitrovdanske-svecanosti-2Živanov je najavio da će događaj koji KUD “Branislav Nušić” planira da organizuje u decembru u Odžacima po značaju i veličini prevazići sve manifestacije koje su održane u Laliću povodom jubileja srpske crkve.

– “Mitrovdanskim svečanostima” završavamo obeležavanje jubileja u Laliću, ali pripremamo jednu veliku akademiju na nivou opštine “Svetosavlje kroz vekove”. To bi trebalo da bude 21. i 22. decembra, a prvog dana planiramo izložbu o ćirilici i u nastavku okrugli sto sa učešćem naših istaknutih istoričara i književnika. Pozvaćemo i ministra kulture Republike Srbije Vladana Vukosavljevića. Drugi dan bi bio kulturno-umetnički program, gde bi pored nas kao nosilaca učestvovala i druga društva iz opštine – kaže Nenad Živanov, predsednik KUD “Branislav Nušić”.

mitrovdanske-svecanosti-3Na “Mitrovdanske svečanosti” su i ove godine došli članovi AKUD “Floričika” iz pobratimskog sela Jabukovca, a manifestaciju su uveličali i gosti iz KUD “Soko” iz Inđije i KUS “Štefanik” iz Lalića, kao i talentovana instrumentalistkinja na fruli Stanislava Đorđević iz Odžaka.

Zajedno sa domaćinima iz “Nušića” oni su u bogatom kulturno-umetničkom programu prikazali ono što je najlepše u folklornoj tradiciji, a to je nošnja, igra i pesma.

Categories: