Festival u Bačkom Gračacu slavi i čuva tradiciju srpskog naroda

Festival “Ne zaboravi rode” glavna je manifestacija koju KUD “Marko Orešković” organizuje unazad dugi niz godina, a kulturni pregaoci iz Bačkog Gračaca je čuvaju i ne daju da se ugasi.

ne-zaboravi-rode-1Gračani su po četrnaesti put okupili brojne prijatelje, sve redom čuvare narodne tradicije. Gosti su ove godine došli iz Bačke Topole, Prigrevice, Bačkog Brestovca, Kljajićeva i Inđije.

Zaigralo se kolo i zapevala pesma, zasvirala je samica, a folkloraši su pokazali da Liku, Baniju, Kordun… nose u srcu.

Članovi Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole plene igrom i pesmom na sceni, a publika u Bačkom Gračacu to zna da ceni i nagradi.

– Kada treba doći u Bački Gračac uvek se organizujemo, jer je to prijateljstvo koje traje dugi niz godina, a i ovi ljudi ovde koji se bave kulturom i čuvanjem tradicije Srba iz Like to zaslužuju. Muče se, bore se i mi to jako dobro razumemo, jer i mi to sa one druge strane na neki drugačiji način radimo i naša zajednička energija rezultira voljom da dođemo i ulepšamo program – ističe Slobodanka Rac, umetnički rukovodilac SKC “Vuk Stefanović Karadžić”.

Koliko je u današnje vreme baviti se kulturom težački posao, posebno u malim sredinama, poznato je Mirjani Mandić, predsednici KUD “Marko Orešković”, čiji entuzijazam i posvećenost bi mnogi “platili suvim zlatom”.

Mandićeva nam je po završetku programa rekla da je zadovoljna kako je protekao ovogodišnji festival i nakon toga nastavila druženje sa učesnicima i zvanicama, kojima su domaćini tradicionalno poslužili ličku basu, uštipke i kuvani kiseli kupus.

ne-zaboravi-rode-2Manifestaciju u Bačkom Gračacu koja slavi i čuva tradiciju starog zavičaja podržali su lokalna samouprava u Odžacima, Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, MZ Bački Gračac i ZZ “Agrolika”.

Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković i njen pomoćnik Milorad Stanišić bili su među gostima, a na festival je došao i Duško Ćutilo, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

KUD “Marko Orešković” je kao prateći deo festivala priredio i etno izložbu predmeta povezanih sa tradicijom srpskog naroda u Lici. Mnoge od autentičnih eksponata je društvo dobilo na poklon da ih sačuva i prezentuje, a posebno su zanimljivi stari predmeti koji su se nekada nalazili u svakom domaćinstvu.

Categories: