Posle osam godina zaključen stečaj u IMO Poljostroj iz Odžaka

Rešenjem Privrednog suda u Somboru zaključen je stečajni postupak nad stečajnom masom Industrije mašina i opreme “Poljostroj” iz Odžaka.

arhiva
arhiva
Prema završnom računu stečajnog upravnika, sredstva isplaćena stečajnim poveriocima u glavnoj i naknadnoj deobi ukupno iznose oko 28,5 miliona dinara, od čega su poverioci prvog i drugog isplatnog reda isplaćeni u celosti, dok su poverioci trećeg isplatnog reda isplaćeni u visini od 2,92 odsto od utvrđenih potraživanja.

Stečajnu masu i dalje čini potraživanje stečajnog dužnika u parnici koja se vodi kod Privrednog suda u Somboru, kao i sredstva rezervisana za troškove po zaključenju stečajnog postupka koja iznose 17,1 milion dinara.

Firma je prošla neuspešnu privatizaciju, a rešenjem suda od 1. septembra 2011. godine otvoren je stečajni postupak nad IMO “Poljostroj” iz Odžaka. Posle propasti plana reorganizacije, 2017. godine doneta je odluka da se stečajni postupak sprovede bankrotstvom.

To nekada ugledno preduzeće koje se bavilo proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije prošle godine kupila je “Sinagoga” iz Sombora, nakon čega je Privredni sud u Somboru doneo rešenje o obustavi stečajnog postupka prema pravnom licu, a nastavljen je stečajni postupak u odnosu na stečajnu masu.

Sud je 23. novembra 2018. godine doneo rešenje o zaključenju stečajnog postupka prema stečajnoj masi. Nakon toga je stečajni upravnik obavestio sud o naknadno pronađenim sredstvima posle zaključenja stečajnog postupka, da bi 11. jula ove godine bilo doneto i rešenje o zaključenju naknadne deobe nad tim sredstvima.

Categories: