Lalićani sa horom Ison boravili na Kosovu i Metohiji

Nacionalni inkluzivni hor “Ison” iz Novog Sada koji okuplja mlade sa invaliditetom i smetnjama u razvoju ovih dana je boravio na Kosovu i Metohiji, a sa horom su bili i prosvetni radnici iz Novog Sada i Beograda, kao i predstavnici KUD “Branislav Nušić” iz Lalića.

kosovo-nusicU zadužbini cara Dušana, manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana je duhovno-umetnička akademija koju je vodio poznati umetnik i humanitarac Miodrag Miša Blizanac, osnivač i vođa hora “Ison”. U okviru akademije je održano dvadesetak radionica u kojima su učešće uzela i srpska deca sa Kosova i Metohije.

Predsednik KUD “Branislav Nušić” iz Lalića Nenad Živanov prezentovao je rad tog kulturno-umetničkog društva i održao radionicu folklora. Sa njim je bila i članica lalićkog ansambla Stanislava Đorđević koja je održala radionicu o tradicionalnim instrumentima – vojvođanskim gajdama i fruli.

– Svojim dolaskom i bitisanjem u srpskoj svetinji pokazali smo ljubav i iskazali svoju podršku bratstvu manastira i našem narodu da istraje i ostane na svojim ognjištima – kaže Nenad Živanov.

Mešoviti hor “Ison” je dobitnik povelje Srpske pravoslavne crkve za izuzetan doprinos veri i kulturi, a počivši patrijarh Pavle ga je nazvao horom dece sa posebnim blagoslovom.

Na poziv igumana Mihaila članovi hora su boravili nekoliko dana u manastiru Svetih Arhangela da budu podstrek našem narodu, a među zidinama svetinje teško stradale u Martovskom pogromu održali su i mali tihi koncert za svoje domaćine.

Categories: