Opština Odžaci partner na projektu reforme lokalnih finansija RELOF 2

Opština Odžaci je jedna od 33 lokalne samouprave u Srbiji koje su 14. maja u Beogradu potpisale memorandum o saradnji na unapređenju lokalnog finansijskog upravljanja i kontrole, kao i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

memorandum-2Memorandum koji je predsednica opštine Latinka Vasiljković potpisala u ime lokalne samouprave u Odžacima, deo je projekta “Reforma lokalnih finansija u Srbiji 2”, a finansira ga Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove.

Povodom potpisivanja sporazuma, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je rekao da je za lokalne samouprave u Srbiji veoma značajna podrška u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole i boljeg nadzora nad radom lokalnih javnih preduzeća koju će pružiti projekat “RELOF 2”.

Ministar je istakao da je reforma lokalnih javnih finansija deo sveobuhvatne reforme javne uprave kojom se iz korena menja način rada i način pružanja usluga.

Direktorka projekta Ana Jolović izjavila je da će projekat “RELOF 2” stvoriti osnove za domaćinsko poslovanje lokalnih samouprava i lokalnih javnih preduzeća koje za rezultat ima bolje usluge za građane i više mogućnosti za usmeravanje sredstava za ono što je građanima potrebno.

Jolović je poručila da ovaj projekat sada podržava 33 opštine, ali da će 2021. godine biti upućen novi poziv koji će obezbediti podršku i drugim lokalnim samoupravama.

memorandum-1Projekat “RELOF 2” podržaće sledeće lokalne samouprave: Knjaževac, Paraćin, Užice, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Aleksinac, Sokobanja, Ražanj, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Kragujevac, Aranđelovac, Topola, Batočina, Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Trstenik, Varvarin i Vrnjačka Banja.

Nakon svečanog potpisivanja Memoranduma održana je panel diskusija na temu lokalnih javnih finansija.

Categories: