Uskrs čestitali predsednica opštine Odžaci i sveštenstvo

Pravoslavni vernici u nedelju proslavljaju Vaskrs. Čestitku povodom najvećeg hrišćanskog praznika uputila je predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković.

uskrsnja-jaja“Poštovani građani opštine Odžaci, želim Vam da najveći hrišćanski praznik Uskrs proslavite i provedete u lepom raspoloženju, zdravlju, ljubavi, slozi, praštanju i svakom dobru sa vašim najmilijima, a u duhu mira, tolerancije i međusobnog razumevanja.

Na ovaj dan porodičnog zajedništva, druženja i duhovne hrane svima nama želim da Uskrs proslavimo s nadom u novi početak i verom u bolje sutra.

U ime opštine Odžaci i u svoje lično ime, svim građanima opštine Odžaci čestitam Uskrs i neka Vam praznični dani donesu duhovni mir i radost porodičnog okupljanja”, navodi se u čestitki predsednice opštine Odžaci.

Vaskrs su u programu Radio Odžaka čestitali sveštenik Srpske pravoslavne crkve Dušan Đukić i župnik Rimokatoličke crkve Jakob Pfajfer.

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti. Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi s Blagovestima. Od velikog četvrtka do Vaskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Pravoslavni hrišćani u nedelju obeležavaju Vaskrs. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Njime se obeležava događaj koji je sama suština Hrišćanstva. Ustanovljen je u spomen na vaskrsenje Isusa Hrista, o čemu svedoče Jevanđelja.

Categories: