U Odžacima organizovana tribina o zaštiti pčela

U okviru nacionalne kampanje “Mesec zaštite pčela”, lokalna samouprava u Odžacima organizovala je tribinu koja je okupila pčelare, poljoprivrednike, ekologe, stručnjake iz oblasti zaštite bilja i medije.

pcele-1Pčele su najznačajniji oprašivač u prirodi i oprašivanjem povećavaju prinose poljoprivrednih kultura i do 80 odsto. Međutim, pčelari širom Srbije suočavaju se poslednjih godina sa masovnim trovanjem pčela, a glavni razlog je nepravilna upotreba pesticida.

Zato je važno da poljoprivredni proizvođači i pčelari zajedno rade na pronalaženju rešenja za bolju zaštitu pčela uz odgovorniju upotrebu sredstava za zaštitu bilja.

– Poljoprivrednicima, pa i samim pčelarima želimo da predočimo koliko značajnu ulogu pčele imaju u poljoprivredi i uopšte za opstanak našeg sveta. Ovo je jedna od prvih edukacija na kojoj ćemo otvoriti razgovor na tu temu u lokalnoj zajednici, na sve načine pokušaćemo da pomognemo u očuvanju pčela, što boljoj poljoprivredi i odnosu pčelara i poljoprivrednika – izjavio je Andrija Hajdu, pomoćnik predsednika opštine.

pcele-2Na skupu u Odžacima o pčelarstvu i pravilnoj upotrebi pesticida govorio je Siniša Ilinčić iz Zrenjanina, koji se bavi zaštitom bilja i pčelarstvom dugi niz godina.

– Na predavanjima pokušavam da pčelarima približim probleme primene pesticida, a poljoprivrednim proizvođačima probleme koji nastaju zbog nepravilne primene pesticida. I na taj način kada i jedni i drugi malo bolje razumeju zašto ona druga strana nešto radi, izbegavaju se greške, jer prema nekom iskustvu do 80 posto trovanja pčela dođe slučajno, zato što ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom ne znaju posledice po pčele. Sa druge strane i sami pčelari možda ne razumeju potrebu zašto se nešto radi u poljoprivredi. Kada sednu zajedno sa isti sto i sagledaju posao kojim se bave, vrlo brzo dođu do zajedničkog jezika – istakao je Ilinčić.

Pčele su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka, jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju.

Odgovorna upotreba pesticida podrazumeva izbegavanje njihove primene u vreme cvetanja medonosnih biljaka, kao i tokom obdanice, sprečavanje zaprašivanja iz vazduha i korišćenje dozvoljenih sredstava za prskanje biljnih kultura.

Kampanju “Mesec zaštite pčela” pokrenuo je Savez pčelarskih organizacija Srbije u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Categories: