Zaštititi pčele od trovanja pesticidima

Uprava za zaštitu bilja – Fitosanitarna inspekcija Zapadnobačkog okruga uputila je obaveštenje o primeni zakonskih propisa u oblasti primene sredstava za zaštitu bilja (pesticida) u vreme punog cvetanja poljoprivrednih kultura, a u vezi akcije sprečavanja trovanja pčela.

pcelarstvoU obaveštenju se ističe da korisnici sredstava za zaštitu bilja rizikuju da i njihova proizvodnja bude ugrožena, smanjenjem prinosa i plaćanjem šteta koje prouzrokuju nepravilnom i nesavesnom primenom sredstava za zaštitu bilja, odnosno ako u vreme cvetanja bilja primenjuju sredstva koja su otrovna za pčele.

Sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele mogu se primeniti samo u slučaju suzbijanja karantinski štetnih organizama nakon pisanog odobrenja ministra poljoprivrede, i to jedino ako su 48 sati pre primene odgajivači pčela obavešteni o primeni i samo ako se pčelinja društva nalaze na rastojanju od najmanje pet kilometara od mesta tretiranja.

Dalje se navodi da su korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni da vode evidenciju o svakom tretiranju bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata i dodaje da sva sredstva za zaštitu bilja moraju da se primenjuju na način kojim se ne ugrožava zdravlje ljudi i životinja i nepotrebno povećava njihovo izlaganje sredstvima za zaštitu bilja.

Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja je preduzela sve neophodne aktivnosti u vezi sa sprovođenjem mera usled kršenja odredbi Zakona o sredstvima za zaštitu bilja koje se odnose na primenu sredstava za zaštitu bilja u vreme cvetanja bilja i vođenje evidencije o primeni sredstava za zaštitu bilja.

Pored propisanih kazni, nesavesni korisnici sredstava za zaštitu bilja rizikuju nadoknadu za štetu koju nanesu pčelarima trovanjem pčela, kaže se u obaveštenju.

Kompletno obaveštenje može se preuzeti ovde.

Categories: