Međunarodni dan žena u Odžacima obeležen u organizaciji Unije žena SNS

Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, Unija žena OO Srpske napredne stranke Odžaci organizovala je rekreaciju za zainteresovane dame, a akciji se odazvao veliki broj sugrađanki svih generacija.

unija-zena-sns-1U ritmu muzike i uz stručno vođenje sportskih instruktorki, vežbalo se oko sat vremena u vedroj i toploj atmosferi. Aktivan odmor i rekreacija svakodnevno su potrebni svim ženama, konstatacija je učesnica ove akcije, i sve su izrazile želju za novo druženje.

Ovom prilikom svakoj dami je darovan prigodan poklon, koji je obezbeđen uz pomoć sponzora, preduzetnice iz Ratkova Danijele Beronje.

Na kraju druženja predsednica Unije žena OO SNS Odžaci, Gordana Lukić, podsetila je da je dan posvećen ženama prvi put obeležen 18. marta 1911. godine na predlog Klare Cetkin, koja se borila za prava žena.

Kao Međunarodni dan žena, 8. mart prihvaćen je 1917. godine, dok su Ujedinjene nacije počev od 1975. godine službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu žene su se izborile za pravo na trudničko bolovanje, ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, istu platu za isti rad, pravo glasa…

Lukićeva je posebno naglasila da će članice Unije žena SNS nastaviti putem koji je davno zacrtala Klara Cetkin, odnosno da će nastaviti da se angažuju u ostvarivanju ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena i muškaraca.

Categories: