Promovisana monografija Rezervat prirode Bačko Podunavlje

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, organizovali su promociju monografije Rezervat biosfere “Bačko Podunavlje”, kojom su obuhvaćene prirodne, kulturne, istorijske i druge odlike ovog dela Bačke uz Dunav, objavljeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada
Pokrajinska vlada
Bačko Podunavlje je u 2017. godini, odlukom Međunarodnog koordinacionog saveta Unesko programa “Čovek i biosfera”, uvršteno na Svetsku listu rezervata biosfere, kao najočuvanija ritsko-močvarna celina duž Dunava. To je područje izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa, kao i bogatog kulturnog nasleđa.

– Činjenica da je Bačko Podunavlje uvršteno na Svetsku listu rezervata biosfere posebno je značajna za unapređenje suživota čoveka sa prirodom, a monografija je jedan od koraka koji treba da obezbedi veću prepoznatljivost ovog područja, koje se prostire na više od 176.000 hektara, obuhvata pet opština sa 214.000 stanovnika, kao i četiri zaštićena prirodna područja – izjavio je Vladimir Galić, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Galić je istakao da sledi razrada tog koncepta kroz određenu metodologiju saradnje sa ovim opštinama i građanima koji tu žive, gde je neophodno uskladiti različite sektorske politike s potrebama zaštite prirode, integrisati prirodnu i kulturnu baštinu sa ekonomskim i socijalnim razvojem.

Marina Tomić, v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je istakla da je upisivanje Bačkog Podunavlja na Unesko Svetsku listu rezervata biosfere velika odgovornost za sve koji se bave očuvanjem prirode.

Promociji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom i Svetske organizacije za prirodu WWF Adria, kao i članovi autorskog tima za izradu monografije.

Categories: