Opština Odžaci u 2019. izdvaja više novca za podršku zapošljavanju

Opština Odžaci je u prošloj godini izdvojila 5,5 miliona dinara iz budžeta za sufinansiranje mera i programa zapošljavanja kojima je bilo obuhvaćeno ukupno 71 nezaposleno lice.

sastanak-1Predsednica opštine Latinka Vasiljković kaže da će u ovoj godini za podršku zapošljavanju iz lokalnog budžeta biti izdvojeno još više sredstava – 6,6 miliona dinara, na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja koji treba da bude usvojen do polovine februara.

– Namera je da i ove godine idemo na udruživanje sredstava sa Republikom kako bi krajnji efekat i krajnji rezultat mera i programa zapošljavanja bio što bolji. Kao i prošle godine to će biti program javnih radova za koji ćemo ove godine opredeliti tri miliona dinara, za samozapošljavanje namenili smo milion dinara i za zapošljavanje teže zapošljivih lica 1,5 miliona, a ono što je novo je program stručne prakse za koji će biti opredeljeno 1,1 milion dinara – navela je Vasiljković.

Na sastanku koji je organizovan sa predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje i lokalnog Saveta za zapošljavanje, a povodom izrade predloga Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu, prezentovani su krajnji rezultati i efekti mera i programa zapošljavanja realizovanih u prošloj godini.

Istaknuto je da je Republika Srbija prepoznala strateško opredeljenje lokalne samouprave da podržava zapošljavanje dodelivši opštini Odžaci 5,3 miliona dinara za tu namenu u 2018. godini, čime su udvostručena sredstva koja su iz opštinskog budžeta izdvojena za sufinansiranje mera i programa zapošljavanja.

Prošle godine je deset lica dobilo subvenciju za samozapošljavanje, meru podrške zapošljavanju nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih iskoristilo je 12 poslodavaca koji su zaposlili ukupno 14 lica, dok je kroz javne radove angažovano 47 lica.

sastanak-3U izradu predloga Lokalnog akcionog plana zapošljavanja uključen je Savet za zapošljavanje opštine Odžaci, poslodavci i sindikati kao socijalni partneri, kao i NSZ čiji su predstavnici istakli da opština Odžaci uvek može računati na podršku te službe u sprovođenju mera i programa zapošljavanja.

Direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar je iznela podatke o kretanju na tržištu rada u Republici Srbiji, navodeći da je na kraju trećeg kvartala 2018. godine ostvarena do sada najniža stopa nezaposlenosti koja je iznosila 11,3 odsto, u odnosu na 14,8 odsto na početku godine, što je rezultat otvaranja oko 47.000 novih radnih mesta tokom prošle godine.

Sedlar je istakla da je najnižu stopu nezaposlenosti imao region Vojvodine – 7,9 odsto, što je pad stope nezaposlenosti u pokrajini od 3,8 odsto u odnosu na isti period 2017. godine kada je iznosila 11,7 odsto.

– To su pozitivna kretanja, ali mi ćemo sve svoje napore usmeriti na to da bude još bolje i da ako ništa drugo zadržimo stopu zaposlenosti koja je istovremeno povećana i na nivou Republike Srbije iznosi 49,2 odsto. Na nivou Vojvodine ona je 49 odsto. Taj trend zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti se nastavlja i u ovoj godini – rekla je direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje.

Navela je da će prema usvojenom Nacionalnom akcionom planu zapošljavanja za aktivne mere biti izdvojeno još više sredstava u ovoj godini sa krajnjim ciljem da se poveća zaposlenost i smanji nezaposlenost.

– Jedna od novina je da javni radovi mogu da se realizuju jedino u opštinama treće i četvrte statističke kategorije razvijenosti. Za opštinu Odžaci koja se nalazi u trećoj kategoriji to znači da će moći organizovati javne radove kao aktivnu meru zapošljavanja – kazala je Sedlar.

sastanak-2Prema rečima Sekule Tanjevića, direktora Filijale Sombor NSZ, već nekoliko godina je smanjenje broja nezaposlenih karakteristično za lokalne samouprave sa područja te službe. On je naveo da je u prošloj godini stopa nezaposlenosti na nivou Filijale Sombor smanjena za 12 procenata, što je oko republičkog proseka. U opštini Odžaci je nezaposlenost smanjena za 10 procenata, a na evidenciji NSZ trenutno se nalazi oko 2.500 lica.

Tanjević je istakao da opština Odžaci posmatrano u poslednjih nekoliko godina prednjači u smanjenju broja nezaposlenih na području Filijale Sombor.

Pohvalio je lokalnu samoupravu u Odžacima koja je u odnosu na svoj budžet prošle godine izdvojila najviše sredstava za mere i programe zapošljavanja i što se, kako je rekao, prema tim sredstvima odnosi domaćinski.

Opština Odžaci je izlazeći u susret potrebama privrednika i na njihov predlog, inicirala održavanje Sajma zapošljavanja u Odžacima koji bi bio organizovan u najskorijem periodu uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje.

Pozitivni efekti očekuju se i od stipendiranja studenata deficitarnih struka, što je mera koja se takođe realizuje u saradnji sa NSZ, za koju su sredstva obezbeđena i u opštinskom budžetu za 2019. godinu. U tekućoj školskoj godini je 17 akademaca sa teritorije opštine Odžaci ostvarilo pravo na ovu stipendiju.

Categories: