Seminar za folkloraše u Bačkom Gračacu

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Marko Orešković”, u Bačkom Gračacu je održan seminar za rukovodioce i članove folklornih ansambala.

seminarTokom jednodnevnog seminara obrađene su srpske igre i pesme iz zapadne Slavonije, sa prezentacijom narodne nošnje Srba iz tog kraja. Predavač je bila Slobodanka Rac, koreograf i umetnički rukovodilac Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole, a korepetitor Julijan Rac.

Folklornu tradiciju zapadne Slavonije odlikuju maniri i estetika koji su zajednički za celu panonsku zonu, sa izuzetno lepim nošnjama i bogatim narodnim igrama, a u ansamblu iz Bačke Topole neguju autentični stil igranja i muzičke pratnje.

– U tih četrdesetak sela u zapadnoj Slavoniji u kojima je živeo naš narod tradicija polako nestaje, koren je sasečen i suši se, a ti ljudi koji su izbegli sada se uključuju u svoja udruženja i pokušavaju da se sete nečega što je zaboravljeno, nažalost često nečeg što nije ispravno. Mi koji smo profesionalno posvećeni igri osetili smo da je to problematika i rešili smo da vratimo taj točak unazad, da se tradicija očuva i živi na ovim prostorima gde je taj narod sada – kaže Slobodanka Rac.

Kulturno-umetničko društvo “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca na čelu sa Mirjanom Mandić se etabliralo kao uspešan organizator kulturnih manifestacija, a već nekoliko puta je bilo i domaćin vrlo posećenih seminara koji su prilika za stručno usavršavanje rukovodilaca, koreografa i izvođača.

Slobodanka Rac ističe da su ovakvi seminari vrlo potrebni za sve one koji rade sa folklornim ansamblima.

– Tradicija ne živi kao deo savremenog života, već ona živi kroz folklor, a sa druge strane ne možemo više od svojih starijih da je nasledimo i da naučimo nešto, jer je ona potisnuta ili zaboravljena. Zahvaljujući nekim zapisima i ljudima koji se bave istraživačkim radom na terenu, tradicija nastavlja da živi kroz ove mlade ljude koji su se upisali u folklorne ansamble – dodaje koreografkinja iz Bačke Topole.

Na seminaru je bilo preko trideset učesnika iz Banja Luke, Gradiške, Batajnice, Kule, Crvenke i drugih mesta, koji će stečeno znanje preneti članovima svojih društava.

– Zadovoljni smo odzivom, mada je meni lično žao što nije došao niko iz društava naše opštine. Smatram da je i nama koji smo duže u folkloru potrebno da učimo novo i usavršavamo se, da bi trajali i dugo radili. Ovakvi seminari su prilika i da se okupimo mi koji čuvamo tradiciju, stičemo nova poznanstva i proširujemo krug prijatelja – kaže predsednica gračačkog društva, Mirjana Mandić.

Seminar za stručno usavršavanje rukovodilaca i članova folklornih ansambala deo je projektnih aktivnosti za koje je KUD “Marko Orešković” dobio finansijsku podršku lokalne samouprave u Odžacima, a organizaciju su pomogli Mesna zajednica Bački Gračac i osnovna škola u kojoj je seminar održan.

Categories: