Ekonomsko osnaživanje za bolji položaj žena na selu

Međunarodni dan seoskih žena koji je i ove godine obeležen 15. oktobra, ustanovljen je rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, kako bi zemlje širom sveta ukazale na poseban doprinos žena na selu i na njihovu ključnu ulogu.

ratkovo-2Mnoge seoske žene su izgradile uspešne karijere, a život na selu vide kao prednost i privilegiju. Jedna od njih je Danijela Beronja iz Ratkova, koja sa diplomom bibliotekara nije mogla da pronađe posao u struci, pa je zajedno sa članovima svoje porodice pokrenula malu manufakturu.

– Suprug i ja smo radili u Crvenki i oboje ostali bez posla. Ipak, nisam se prepustila očaju i razočaranju, jer smo imali dvoje dece studenata i kredit. Smatram da sam vredna i nisam želela ničije sažaljenje, posla u selu jednostavno nije bilo. Zainteresovala sam se za dekupaž, iz hobija se rodio ozbiljan posao i već četiri godine imamo firmu. Nemamo ambiciju da se obogatimo, već samo da živimo normalno – priča Danijela.

Ona kaže da taj posao radi sa ljubavlju, da ljudi prepoznaju kvalitet i da je lični pečat ono što pravi razliku. U radnji koju je otvorila u svojoj kući izrađuje ukrasne predmete od drveta, a starim stvarima vraća sjaj i daje im novi život.

– Kada u životu padnete na dno, nemate više gde nego da krenete gore. Polako se penjete i dograđujete se svaki dan. Najbitnija je vera u sebe, a uvek će biti onih koji će vam pomoći i onih koji neće – dodaje Danijela.

Povodom Međunarodnog dana seoskih žena, članice Unije žena SNS OO Odžaci iz svih opštinskih mesta posetile su ovu preduzimljivu Ratkovčanku i u njenoj radnji održale radionicu sa temom “Dobra ideja, jaka volja i ženska mašta mogu svašta”, sa ciljem da podstaknu i ohrabre i druge žene sa sela da iskoriste svoja umeća i znanja i pokrenu sopstveni biznis.

Medijatorke radionice bile su Danijela Beronja i Ognjena Subin, odbornica SNS u Skupštini opštine Odžaci.

– Imajući u vidu da, prema statistici, četvrtinu ženske populacije čine žene u seoskim sredinama, jasno je koliko je bitan njihov doprinos obezbeđivanju održivog razvoja na selu, a to se može postići samo uz potpuno integrisanje žena sa sela u sve strategije ruralnog razvoja – ističe predsednica Unije žena SNS OO Odžaci, Gordana Lukić.

Na Međunarodni dan seoskih žena ukazuje se na potrebu unapređenja njihovog položaja, posebno na ekonomsko osnaživanje. Ženama na selu bi trebalo obezbediti i dostupnost socijalnih i obrazovnih usluga, ali ih i ohrabriti da uzmu aktivno učešće u političkom i javnom životu i donošenju odluka vezanih za njihovu lokalnu zajednicu.

Categories: