Primena sredstava za zaštitu bilja u vreme cvetanja poljoprivrednih kultura

Na sajtu Zapadnobačkog upravnog okruga objavljeno je obaveštenje fitosanitarnog inspektora Uprave za zaštitu bilja o promeni zakonskih propisa u oblasti primene sredstava za zaštitu bilja (pesticida) u vreme punog cvetanja poljoprivrednih kultura, a u vezi akcije sprečavanja trovanja pčela.

1Korisnici sredstava za zaštitu bilja su odgovorni za aktivnosti i mere predostrožnosti koje preduzimaju u vezi sa primenom sredstava za zaštitu bilja. Korisnici sredstava za zaštitu bilja rizikuju da i njihova proizvodnja bude ugrožena smanjenjem prinosa i plaćanjem šteta koje prouzrokuju nepravilnom i nesavesnom primenom sredstava za zaštitu bilja, odnosno ako primenjuju pesticide koji su otrovni za pčele u vreme cvetanja bilja, ističe se u obaveštenju.

Kako se dalje navodi, sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele mogu se primeniti samo u slučaju suzbijanja karantinskih štetnih organizama i to samo nakon pisanog odobrenja ministra poljoprivrede. Takođe, korisnici su dužni da vode evidenciju o svakom tretiranju bilja, biljnih proizvoda i propisanih objekata.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi propisane su kazne u iznosu od 500.000 do milion dinara za pravno lice, od 100.000 do 400.000 dinara za preduzetnika i od 5.000 do 30.000 dinara za fizičko lice.

Sva sredstva za zaštitu bilja moraju se primenjivati na način kojim se ne ugrožava zdravlje ljudi i životinja i nepotrebno povećava njihovo izlaganje sredstvima za zaštitu bilja, kaže se u saopštenju i dodaje da su u vezi sa ovim predviđene kazne od 700.000 do 3 miliona dinara za pravno lice, od 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnika i od 35.000 do 50.000 dinara za fizičko lice.

Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja je preduzela sve neophodne aktivnosti u vezi sa sprovođenjem mera usled kršenja odredbi Zakona o sredstvima za zaštitu bilja koje se odnose na upotrebu sredstava za zaštitu bilja u vreme cvetanja bilja i vođenja evidencije o primeni sredstava za zaštitu bilja.

Pored propisanih kazni, nesavesni korisnici sredstava za zaštitu bilja rizikuju da moraju da nadoknade štetu koju nanesu pčelarima trovanjem pčela, piše u obaveštenju fitosanitarnog inspektora.

Categories: