Lalićani darovali večernji koncert ženama za njihov praznik

Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Lalića zajedno sa svojim gostima u subotu, 10. marta, priredilo je večernji koncert kao poklon ženama za njihov praznik Osmi mart.

1Koncert folklornih ansambala povodom Međunarodnog dana žena jedna je od tradicionalnih kulturnih manifestacija koja se održava u Laliću, a program je ove godine obogaćen nastupom dramskog soprana Zorane Iđuški iz Sombora.

– Svaki put kad pravimo neku manifestaciju nastojimo da je obogatimo nečim novim, da bude interesantno. Čuli smo za Zoranu i pozvali smo je. Ona se rado odaziva na koncerte i došla je i kod nas u Lalić – kaže Svetlana Dovijarski, predsednica KUD “Branislav Nušić”.

Dovijarski je na početku koncerta istakla da je on organizovan šesti put zaredom i posvećen je svim ženama koje su se borile i bore se za prava žena u društvu i bolje sutra.

– Prvi put sam ovde i zadovoljstvo mi je što sam dobila poziv od organizatora. Publika je bila divna, a bila je i velika čast sarađivati sa vašim mladim harmonikašem Danilom. Nadam se da će biti prilike da još koji put stanem na ovu scenu u Laliću – istakla je dramski sopran Zorana Iđuški.

2Mlada vokalna umetnica blistavog glasa, koja je članica pevačke grupe Radio Beograda i sarađivala je sa našim najpoznatijim orkestrima, u svom debiju pred publikom u Laliću predstavila se spletom starogradskih pesama, a sa scene je ispraćena velikim i dugim aplauzom.

O utiscima nakon koncerta i nastupu ostalih učesnika Iđuški je rekla da je uvek zadovoljstvo videti “našu kulturu i našu Vojvodinu na sceni”.

Publika je velikim aplauzom nagradila i njenog pratioca na harmonici, višestrukog nosioca titule Prva harmonika Srbije Danila Jovanovića iz Deronja, koji je prvi put u Laliću gostovao sa devet godina, a danas pohađa srednju muzičku školu u Novom Sadu. Jovanović je otvorio koncert muzičkim spletom.

3U programu su učestvovali i folklorni ansambli iz opštine Odžaci koji baštine narodnu tradiciju i muziku, kao i uvek rado viđeni gosti u Laliću, članovi KUD “Srbija” iz Kule.

– Naše društvo postoji od 2005. godine i radimo sa decom, mladima i rekreativcima veteranima. U Laliću smo drugi-treći put u gostima kod KUD “Branislav Nušić”, svake godine u skladu sa mogućnostima gledamo da se odazovemo pozivu. Večeras smo se predstavili sa dve koreografije, izvođačko-veteranska grupa u zajedničkom sastavu je izvela Igre iz Srema, a izvođački sastav Vlaške igre iz Homolja – kaže umetnički rukovodilac KUD “Srbija” Žarko Pejović.

Na sceni Doma kulture u Laliću predstavili su se i KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca, KUD “Ratkovo” iz Ratkova i Folklorni studio “Odžaci” iz Odžaka, kao i KUD “Štefanik” iz Lalića koji baštini slovačku muziku i tradiciju.

Categories: