Delegacija MZ Lalić posetila opštine Mošovce i Manja u Republici Slovačkoj

Predstavnici MZ Lalić sa predsednikom opštine Manja Igorom Sadovskim
Delegacija Mesne zajednice Lalić, u kojoj su bili predsednik i zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice Nikola Krivokuća i Vladimir Valent i sekretar Dušan Parnjicki, boravila je nedavno u poseti bratskim opštinama Mošovce i Manja u Republici Slovačkoj. Tokom posete opštini Mošovce, sa kojom Lalić ima bratsku saradnju još od 1968. godine, dogovoreno je da delegacija ovog slovačkog mesta dođe u uzvratnu posetu Laliću od 19. do 21. avgusta, a povodom proslave 250 godina od uspostavljanja prve lokalne uprave u Laliću.

Na poziv opštine Manja delegacija iz Lalića je zatim prisustvovala Požitovskim folklornim susretima koji se održavaju u tom mestu u južnoj Slovačkoj. Za vreme ove posete Lalićanima je domaćin bio predsednik opštine Manja Igor Sadovski.

– Predsednik opštine Manja Igor Sadovski je član Evropskog parlamenta ispred Demohrišćanske stranke koja je trenutno vladajuća stranka u Slovačkoj republici. On se, osim toga, nalazi u jednom od komiteta EU koji se bavi pretpristupnim fondovima, odnosno raspodelom sredstava u okviru pretpristupnih fondova i IPA fondova. Tokom našeg razgovora on nas je upoznao sa određenim konkursima EU za dodelu sredstava, do kojih mi, na žalost, ne možemo doći. Radi se o konkursima koji su otvoreni do 1. septembra i dogovorili smo da opština Manja i MZ Lalić, odnosno opština Odžaci zajednički konkurišu za ta sredstva – rekao je za Radio Odžake predsednik Saveta MZ Lalić Nikola Krivokuća.

Tokom prve posete bratskoj opštini Manja Lalićani su dogovorili i saradnju kulturno-umetničkih društava iz dva mesta, saradnju u oblasti sporta, kao i saradnju dve osnovne škole kroz međusobnu razmenu učenika. Za vreme Požitovskih folklornih susreta predstavnici Mesne zajednice Lalić razgovarali su i sa potpredsednikom Vlade Slovačke, Pavelom Hrušovskim, koji je i sam rodom iz Manje i koji bi trebalo da bude u delegaciji tog slovačkog mesta koja će na jesen doći u uzvratnu posetu Laliću.

– Gospodin Pavel Hrušovski se u Vladi Republike Slovačke bavi istim poslovima kao i Božidar Đelić u Vladi Srbije – saradnjom sa Evropskom unijom, ali svakako na jednom višem nivou budući da je Slovačka već član EU. On će takođe biti naš gost u Laliću i mi ćemo pokušati da organizujemo i jedan sastanak u Vladi Vojvodine sa predsednikom Bojanom Pajtićem i potpredsednicom Vlade Anom Tomanovom Makanovom – kaže Krivokuća.

Godina u znaku jubileja – 250 godina seoske uprave u Laliću

Tokom cele ove godine obeležava se 250 godina pominjanja prve lokalne samouprave u naseljenom mestu Lalić. Tim povodom u Mesnoj zajednici Lalić su nastojali da 2011. godina bude godina u kojoj će biti započeti neki značajni infrastrukturni radovi, kao što je dugo očekivana rekonstrukcija Doma kulture. U ovom ili narednom mesecu trebalo bi da počne i izgradnja novih svlačionica koje će koristiti FK Panonija. Ovogodišnji Nošnja bal u Laliću bio je u znaku ovog jubileja, a i Pozorišni dani Mihala Benke Uče biće ove godine posvećeni obeležavanju 250 godina seoske uprave u Laliću.

Categories: