Kenijci najbolji na 3. Odžačkom polumaratonu

Trkači iz Kenije pobedili su u muškoj i ženskoj konkurenciji na 3. “Odžačkom polumaratonu” koji je održan u nedelju, 24. septembra u organizaciji ARK Odžaci. Ova međunarodna sportska manifestacija okupila je oko 300 takmičara iz devet zemalja.

naslovna-1Prvoplasirani Kenijac Vajklif Kipkomp Bivot se već u ranoj fazi trke izdvojio od ostalih takmičara i na kraju slavio sa novim rekordom staze koji sada iznosi 1:03:32. Drugi je njegov sunarodnik Edvin Čemiot Meli sa vremenom 1:08:33, dok je treći kroz cilj prošao Kristijan Stošić iz Beograda sa vremenom 1:12:58.

Dolazak kenijskih atletičara i nastup nekih od najboljih domaćih dugoprugaša učinili su da konkurencija na “Odžačkom polumaratonu” bude nikad jača.

– Kenijci su dali draž ovoj trci, oni su pokazali da su superiorni u odnosu na nas ostale, kao kada bi mi igrali košarku sa njima. Zadovoljan sam svojim plasmanom, ostvario sam najbolje vreme ove sezone i treće mesto je za mene odličan rezultat – kaže Kristijan Stošić, član AK Mladost Užice koga za dve nedelje očekuje nastup na prvenstvu Balkana u maratonu gde će predstavljati Srbiju.

Kod žena pobedila je Matebo Rut Čemisto iz Kenije sa vremenom 1:16:26, što je takođe novi rekord staze. Druga sa vremenom 1:21:25 bila je reprezentativka Srbije iz Novog Pazara Teodora Simović, učesnica nedavnog Svetskog prvenstva u Londonu.

– Trka u Odžacima je došla posle Svetskog prvenstva gde sam trčala maraton i to je zaista jako kratak period da bi se organizam oporavio za ovako jednu dugu i jaku trku, gde smo u konkurenciji imali i jednu Kenijku. Iskreno nisam zadovoljna rezultatom jer je moj lični rekord u polumaratonu oko 1:15:00, ali imajući u vidu sve okolnosti to je samo jedan izazov za dalja takmičenja koja me čekaju ove godine – ističe Simovićeva.

Nora Trklja iz Beograda, koja je u Odžacima slavila prethodne dve godine, morala je da se zadovolji trećim mestom sa vremenom 1:26:38.

– Bila je mnogo jača konkurencija u odnosu ne prethodne dve godine. Zadovoljna sam plasmanom i ostvarenim vremenom, iako nije lični rekord. Moram da pohvalim organizatore, doveli su odlične trkače i podigli su čitave Odžake na noge, super su bili navijači pored staze i svi smo zadovoljni atmosferom – kaže članica AK Crvena zvezda.

Pored polumaratonske trke (21,1 km) za koju je bilo prijavljeno 145 učesnika, organizovane su trke na 5 i 10 kilometara, kao i štafetna trka.

Na kraćim deonicama dominirali su takmičari iz AK Vlasenica u Republici Srpskoj.

– Moram da istaknem da sam očekivao pobedu jer su svi bolji takmičari odlučili da trče 21 km. Zadovoljan sam naročito ostvarenim vremenom, jer je to ono što tražim od sebe ove sezone. Polumaraton u Odžacima je definitivno jedna od najboljih trka ove sezone u kojoj sam učestvovao – kaže Nikola Vasković, član AK Vlasenica i reprezentacije BiH na duže pruge koji je u Odžacima pobedio u trci na 5 kilometara, ispred Ilije Milenkovića iz Kruševca i Tihamera Sirka iz Bačke Topole.

Na istoj deonici u konkurenciji žena slavila je Jovana Vasiljević iz Vlasenice, druga je Danijela Dragojević iz Novog Sada, a treća Karolina Kalapoš iz Bečeja.

U trci na 10 kilometara najbrži kod muškaraca bio je Sreto Krstić iz Vlasenice, drugo mesto zauzeo je Aleksandar Raca iz Gradiške, a treće Kristifor Bogdanić iz Subotice. Gizela Šerić iz Odžaka je bila najbrža žena na 10 kilometara, a posle nje kroz cilj su prošle dve takmičarke iz Bečeja – Sanja Gortva i Branislava Stepanov.

Atletsko rekreativni klub Odžaci se, prema rečima samih takmičara, ponovo potvrdio kao uspešan organizator jedne velike sportske manifestacije, sada već prepoznatljive na atletskoj mapi Srbije i regiona.

Staza je ove godine bila potpuno gradska, polumaratonci i polumaratonke trčali su četiri kruga ulicama Odžaka i publika ih je bodrila tokom cele trase, kaže predsednik ARK Odžaci Marko Starčević.

– Novi rekordi staze koje su postavili Kenijci će teško biti nadmašeni. Pored profesionalaca, došli su nam mnogi rekreativci iz više zemalja. Po prvi put imamo takmičare iz Crne Gore. Mislim da smo ove godine napravili i jedan pozitivan pomak u organizaciji trke, koja je samo kruna napornog rada od nekoliko meseci i nadam se da smo pomerili lestvicu na gore kada je reč o organizaciji ovakvih manifestacija – ističe Starčević.

Podršku organizatorima polumaratona ove godine pružio je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu kao generalni pokrovitelj, zatim opština Odžaci i njen Sportski savez, brojni sponzori koji su svojim donacijama pomogli da manifestacija bude organizovana na vrhunskom nivou i učenici odžačkih osnovnih škola koji su bili angažovani kao volonteri pored staze.

Pored Gizele Šerić koja je trijumfovala na 10 kilometara, boje ARK Odžaci uspešno je branila i ženska štafeta koja je osvojila drugo mesto, pa domaćini i sa te rezultatske strane mogu biti zadovoljni kako je protekao 3. “Odžački polumaraton”.

Možda i najlepša slika sa ove manifestacije bilo je učešće oko 200 dečaka i devojčica do devet godina koji su učestvovali u trkama pužića. Svi su oni na kraju bili pobednici i organizatori su za sve njih obezbedili finišerske medalje.

Categories: