Gračani i Brestovčani učesnici Festivala folklornih tradicija Vojvodine

Kulturno-umetnička društva “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca i “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca predstavljaće opštinu Odžaci na pokrajinskoj smotri folklora, odnosno na 9. Festivalu dečijeg izvornog stvaralaštva i 39. Festivalu folklornih tradicija Vojvodine u Vrbasu. Najveća folklorna manifestacija u Vojvodini održava se od 22. do 24. septembra na pozornici Sportskog centra Vrbas.

folklor-1Prvi će danas na veliku scenu izaći najmlađi članovi Kulturno-umetničkog društva “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca. Na 9. Festivalu dečijeg izvornog stvaralaštva našli su se među 29 najboljih vojvođanskih solista i grupa koje je selektorski tim odabrao na prethodnim opštinskim i zonskim smotrama, a nastupaće od 17 sati sa običajem iz Like – “Prvi zub”.

Naredna dva dana nastupaju odrasli izvođači, ansambli i pojedinci, koji su takođe pre Festivala prošli vrlo stroge opštinske i zonske selekcije. Publika će imati priliku da vidi rekonstrukciju raznih narodnih običaja i igara, pevačke grupe, narodne instrumente, vokalne soliste i zdravičare, ukupno 83 izvođačke numere.

KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca predstaviće se izvornim običajem “Žanjem žito, dragi za mnom veže”, a instrumentalisti na ličkoj samici Dušan Brkljač i Teodora Tojagić sa izvođenjem “Ličkih kola”.

KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca učestvuje sa “Prikazom igara iz okoline Teslića”, a samičar Darko Lončar sa numerom “Splet ličkih kola”.

Osnovna karakteristika Festivala folklornih tradicija Vojvodine jeste očuvanje i afirmacija njegove etnomuzikološke heterogenosti kakvu ne poznaje ni jedan kulturni prostor u Evropi.

Kroz ovaj Festival 26 nacionalnih zajednica Vojvodine sa svojim autentičnim kulturnim vrednostima i tradicijom, uz starosedelački i veoma raznovrstan kolonistički i novodoseljenički srpski etos, odslikavaju današnju realnu kulturnu mapu Vojvodine u svom bogatstvu narodnog duha i umeća.

Trodnevni Festival u Vrbasu prati i “Panonski vašar”, sajam starih zanata, narodnih proizvoda, instrumenata, izložba nacionalnih jela i tradicionalnih bačkih nošnji.

Organizatori manifestacije su Kulturni centar Vrbas i Zavod za kulturu Vojvodine, a održava se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i opštine Vrbas.

Categories: