U Odžacima se danas održava jubilarni 10. Sajam meda

Suša je zadala glavobolju poljoprivrednicima, ali i pčelarima za koje je ova godina bila izuzetno nepovoljna. Najpre je zima bila duga i hladna, zatim je podbacila bagremova paša, a velike vrućine koje su usledile dodatno su otežale proizvodnju meda.

– Bitno su umanjeni prinosi u medu nego ranijih godina, sve su paše podbacile, neke više neke manje. Biće problema i da pčele prezime i dočekaju proleće – kaže Goran Čuturilo, pčelar iz Bačkog Gračaca, koji je jedan od izlagača na jubilarnom 10. Sajmu meda koji se danas održava u Odžacima u organizaciji Pčelarskog društva “Suncokret”.

naslovna-1Sajam je ponovo organizovan nakon jednogodišnje pauze, a ove godine dosta je slabo interesovanje izlagača. Predsednik odžačkih pčelara Miletije Lepojić smatra da je osnovni razlog manjeg broja izlagača slabija poseta građana, pa se naročito pčelarima sa strane finansijski ne isplati da dođu u Odžake.

– Daleko je veći problem što se naši lokalni pčelari ne odazivaju pozivu da učestvuju na sajmu. Kada bi došli samo naši redovni članovi, to bi bila jedna ozbiljna manifestacija. Ovako danas ovde imamo desetak štandova i svega nekoliko naših proizvođača. Naši pčelari ne shvataju da su ovakvi sajmovi najbolja prilika da reklamiraju svoj med – kaže Lepojić.

Na Sajmu meda u Odžacima izloženi su med i proizvodi od meda, sve domaće i prirodno, a u ponudi je i oprema za pčelarstvo. Izlagači su za ovu priliku odredili popularne cene, sve u cilju da privuku kupce.

naslovna-3– Otac se već 20 godina bavi pčelarstvom i roditelji su poslednjih godina redovni učesnici Sajma meda u Odžacima. Prethodnih godina kada su dolazili ovde nije bila loša prodaja. Lep je dan tako da kasnije očekujemo i više ljudi – kaže Danica Ćorda, devojački Mandić iz Bačke Palanke.

Na štandu pčelarstva Mandić i drugih izlagača posetioci mogu naći različite vrste meda, pića od meda, medenjake sa različitim dodacima, kozmetiku na bazi meda, lekovite mešavine sa medom i drugim pčelinjim proizvodima.

Sajam koji je organizovan uz podršku lokalne samouprave traje do 17 sati na platou Sportsko-poslovnog centra Odžaci.

Categories: