Gračani i Brestovčani se plasirali na Pokrajinsku smotru folklora

Folklorni ansambl i samičari Dušan Brkljač i Teodora Tojagić Kulturno-umetničkog društva “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca i izvođački sastav Kulturno-umetničkog društva “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca i samičar Darko Lončar, plasirali su se na pokrajinsko takmičenje, odnosno predstavljaće opštinu Odžaci na 39. Festivalu folklornih tradicija Vojvodine koji će se održati od 21. do 23. septembra u Vrbasu.

folklor-1Ovo su rezultati Zonske smotre folklornog stvaralaštva odraslih, održane 25. juna u Apatinu, na kojoj su ova dva društva iz odžačke opštine ostvarila zapažen uspeh i po oceni selektora stekla sve uslove za dalji nastavak takmičenja.

KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca je na Zonskoj smotri folklora učestvovao sa izvornim običajem “Žanjem žito, dragi za mnom veže”, dok su se instrumentalisti na ličkoj samici Dušan Brkljač i Teodora Tojagić predstavili sa izvođenjem “Ličkih kola”.

KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca se u Apatinu predstavio sa “Prikazom igara iz okoline Teslića”, a samičar Darko Lončar sa numerom “Splet ličkih kola”.

U kategoriji dece na Festival u Vrbas se plasiralo Kulturno umetničko društvo “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca sa numerom: “Običaj iz Like – Prvi zub”.

Categories: