Čušev i Karić otvorili pogon firme Poljostroj union u Odžacima

U krugu nekadašnje fabrike ITES u Odžacima danas je svečano otvoren pogon za proizvodnju PP veziva firme “Poljostroj union”, u prisustvu ambasadora Belorusije Vladimira Čuševa i počasnog konzula te zemlje u Beogradu i narodnog poslanika Dragomira Karića.

1Ambasador Čušev čestitao je vlasniku firme “Poljostroj union” i lokalnim vlastima početak rada pogona i otvaranje novih radnih mesta.

– Vidim da postoji i interesovanje vlasnika firme za uspostavljanje poslovnih veza sa Belorusijom, pre svega u pogledu nabavke sirovina za novootvoreni pogon koji će doprineti unapređenju poljoprivrede u Srbiji i AP Vojvodini. Takođe, postoji i mogućnost izvoza veziva u zemlje Evroazijske ekonomske unije – kazao je Čušev.

Dragomir Karić je istakao da postoje velike mogućnosti za povećanje trgovinske razmene i proširenje ekonomskih veza između Srbije i Belorusije i zahvalio se ambasadoru te zemlje što je našao vremena da poseti opštinu Odžaci i svojim prisustvom podrži otvaranje pogona firme “Poljostroj union”.

– Verujem da ova firma svojim kvalitetom i cenom može biti konkurentna na tržištu cele Evroazijske ekonomske unije. Zajedno sa privrednicima iz dve zemlje treba raditi na tome da naša ekonomska saradnja bude korektna i bez deficita i zato sam i zamolio ambasadora da dođe u Odžake, da se upozna sa mogućnostima ove opštine i da prenese svoje utiske privrednicima iz Belorusije – rekao je Karić.

3U pogonu “Poljostroj uniona” mesečno će se proizvoditi 250-300 tona veziva, a trenutno firma zapošljava 30 radnika.

– Naš plan je da naredne godine proširimo kapacitet i da zaposlimo novih 50-70 ljudi. Ići ćemo ka tome i da proširimo asortiman, da ne radimo samo poljoprivredno vezivo, već i pakovanja, džakove i džambo vreće. Naše najveće tržište je Vojvodina, ali pokušaćemo da kvalitetom osvojimo i druga tržišta, pre svega istočno koje nam je najinteresantnije – izjavio je vlasnik Čedomir Stanojević.

Mogućnosti saradnje odžačkih i beloruskih privrednika bila je jedna od tema i na prijemu koji je za visoke goste u zgradi opštine priredio prvi čovek lokalne samouprave Dušan Marijan.

Ambasador Čušev je tom prilikom predložio i da se odžačka opština zbratimi sa nekom od opština u Belorusiji, ponudivši u tome svoju pomoć.

4Dragomir Karić je predsedniku opštine Odžaci uručio svoju knjigu “Putin snaga Rusije”, koju je autorski uobličio zajedno sa bratom Bogoljubom.

Isti poklon od poslanika Pokreta snaga Srbije dobila je i Narodna biblioteka “Branko Radičević” u Odžacima, nakon što su Karić i Čušev obišli muzejsku jedinicu koja radi u sastavu biblioteke, gde ih je dočekala direktorica Biljana Zlatković zajedno sa svojim saradnicima.

U odžačkom muzeju su se gosti upoznali sa vrednim eksponatima iz bogate zbirke koja se čuva u toj ustanovi, a tom prilikom je priređena i prezentacija o jednom od sovjetskih pilota – heroja, Ivanu Alimkinu, koji je poginuo tokom oslobođenja Jugoslavije od fašizma, a sahranjen je u Bačkom Brestovcu gde se u to vreme nalazio vojni aerodrom.

Categories: