Kod Bogojeva voz udario retkog crnog orla

Tim za spasavanje zaštićenih životinja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Vojvodine zbrinuo je crnog orla, koji pripada jednoj od najređih vrsta orlova u Evropi, nakon što ga je udario voz kod Bogojeva, a iz Zavoda upozoravaju da je potrebno osmisliti način da se ptice odvrate od boravka u blizini železničke infrastrukture.

1Tim je u sredu obavešten je da se na železničkoj stanici u Bogojevu nalazi povređena krupna ptica, nakon čega se ispostavilo da je reč o teško povređenom crnom orlu (Aqulaclanga).

Po izjavama zaposlenih na železnici, ptica je pronađena na pruzi pored same pomenute železničke stanice, a po povredama jasno je bilo da je stradala nakon sudara sa vozom, što je kasnije takođe potvrđeno, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Pticu su imobilisali i preneli u Prihvatilište za divlje životinje koje radi u okviru Zoo vrta na Paliću.

Nažalost, kako kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, kosti njenog desnog krila bile su toliko izlomljene, da je jedina opcija za spasavanje životinje bila amputacija tog krila, što je i učinjeno.

Ptica se nalazi u navedenom prihvatilištu, gde se oporavlja. Nakon lečenja biće zadržana u zoološkom vrtu, budući da nije sposobna za život u prirodi.

Crni orao je najređa vrsta orla u Evropi, gde se nalazi i više od polovine njenog areala.

Categories: