Mitrovdanskim svečanostima u Laliću obeležena dva seoska praznika

KUD “Branislav Nušić” iz Lalića organizovao je 5. “Mitrovdanske svečanosti”, u okviru kojih je sinoć u sali Doma kulture priređen koncert na kome su pored domaćina nastupili i folklorni ansambli iz Odžaka, Despotova i Jabukovca kod Negotina.

KUD Branislav Nušić
KUD Branislav Nušić
“Mitrovdanskim svečanostima” lalićko kulturno-umetničko društvo obeležava crkvenu i seosku slavu Svetog Dimitrija, a kako je ove godine i slovački kirbaj pao dva dana pre Mitrovdana, manifestacijom su obeležena oba seoska praznika.

– Naš KUD se i ove godine na sebi svojstven način priključio proslavi ovih praznika uz igru i pesmu, organizujući ovo veče folklora – rekla je pozdravljajući sve prisutne predsednica KUD “Branislav Nušić” Svetlana Dovijarski.

Na koncertu su svoje folklorno umeće pokazala dva sastava domaćeg KUD “Branislav Nušić”, a igračkoj i pevačkoj raznovrsnosti programa doprineli su i gosti, među kojima su bili i članovi AKUD “Floričika” iz Jabukovca, mesta u opštini Negotin sa kojim se Lalić zbratimio pre skoro četiri decenije posle zajedničkog učešća u kultnoj emisiji “Znanje imanje”.

Jabukovčani su ponovo, posle pauze od sedam godina, gosti Lalićana sa kojima će zajedno proslaviti njihovu seosku slavu, što je potvrda da prijateljstvo dva bratska sela nikada nije prekidano i traje i dan-danas zahvaljujući kulturno-umetničkim društvima “Branislav Nušić” i “Floričika”.

– Lalićani su bili naši gosti početkom avgusta ove godine, kada smo proslavljali Svetog Iliju koji je seoska slava Jabukovca i 3. avgusta na našoj tradicionalnoj manifestaciji “Dan Floričike” – kaže predsednik kulturno-umetničkog društva iz Jabukovca Nenad Bogosavljević.

AKUD Floričika
AKUD Floričika
AKUD “Floričika” bavi se očuvanjem i negovanjem izvornih igara, pesama i običaja naroda iz svog podneblja, a to je istočna Srbija.

Društvo čiji naziv na vlaškom jeziku znači cvetić, svom selu je darivalo niz priznanja i nagrada doprinoseći da Mesna zajednica Jabukovac na kulturno-umetničkom planu bude poznata ne samo u našoj zemlji već i širom Evrope gde je AKUD “Floričika” gostovalo.

Početak saradnje Lalićana sa KUD “Logovac” iz Despotova datira od 2000. godine, a nakon pauze od desetak godina članovi tog društva su ponovo gosti u Laliću gde su se na poziv domaćina predstavili na “Mitrovdanskim svečanostima”.

I kulturno-umetničko društvo iz Despotova može se pohvaliti vrsnim igračima i izuzetnim koreografijama, a iza sebe ima i mnogobrojna priznanja.

Brojna publika u Domu kulture u Laliću imala je priliku da vidi i nastup KUD “Nova mladost” iz Odžaka, najmlađeg kulturnog-umetničkog društva u opštini Odžaci, kojim je upotpunjen program koncerta.

Pokrovitelji ovogodišnjih “Mitrovdanskih svečanosti” bili su Opština Odžaci i Mesna zajednica Lalić, a u ime lokalne samouprave koncertu je prisustvovao pomoćnik predsednika opštine Milorad Stanišić.

Categories: