Đerdan koncertom obeležio slavu društva

KUD “Đerdan” iz Srpskog Miletića organizovao je tradicionalni koncert povodom slave društva, Pokrova presvete Bogorodice.

1Koncert je ove godine priređen kao veče tradicionalnog folklora, a pored domaćina folklorno umeće pokazali su i članovi KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca i KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca.

Program je bio raznovrstan instrumentalno, pevački i igrački, čemu su doprineli i ostali učesnici koncerta, vokalne solistkinje folklornog ansambla “Vila” iz Novog Sada, Sara Blagojević, Svetlana Banjac i Dunja Krstić, zatim gajdaš Milorad Mirčić iz istog ansambla, solistkinja na samici Teodora Tojagić iz Bačkog Gračaca, vokalna solistkinja Marija Cvetković iz Srpskog Miletića i još jedna predstavnica domaćina, Nikolina Stojković, koja je publiku nasmejala šaljivim monologom.

Na koncertu su bili i predstavnici SKUD “Branko Radičević” iz Dalja, koji nisu učestvovali u programu, ali su došli da zajedno sa prijateljima iz Srpskog Miletića proslave njihovu slavu.

KUD “Đerdan” je petu godinu zaredom obeležio crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, koji je kao slava društva ustanovljen od njegovog osnivanja 2012. godine.

Društvo radi pod rukovodstvom predsednice Gordane Đapić i potpredsednice Ružice Đorđević. Broji više od 120 članova raspoređenih u četiri stalne folklorne sekcije, sa kojima rade četiri koreografa.

Sve folklorne sekcije neguju izvorno narodno stvaralaštvo i folklor iz cele Srbije, a društvo pokušava da obnovi rad i drugih sekcija, poput likovne i dramske, kaže menadžer društva Miodrag Stojanović i dodaje da KUD “Đerdan” stalno nastoji da obogati i svoj fundus narodnih nošnji.

– Najveći problem nam je instrumentalna pratnja, jer je na ovim prostorima jako malo svirača koji bi mogli da učestvuju u radu društva, a kad bi se neko toga i prihvatio, uglavnom se radi o uslovima koje mi ne možemo finansijski da ispratimo – ističe Stojanović.

Najmlađa folklorna sekcija koju čine deca predškolskog i nižeg školskog uzrasta, počela je sa radom od avgusta ove godine pod umetničkim rukovodstvom Marije Marinković i Marka Stojkovića. Najmlađi “đerdani” su se po prvi put predstavili publici na ovogodišnjem koncertu organizovanom povodom slave društva.

Stariji osnovci rade sa umetničkim rukovodiocem Dejanom Nikolićem, dok je umetnički rukovodilac izvođačke grupe Slobodan Mihajlović Dača.

KUD “Đerdan” je nosilac kulturnih dešavanja u selu, a tradicionalni koncert povodom slave jedna je od tri manifestacije koje društvo organizuje u toku godine, pored obeležavanja svoje godišnjice u aprilu i koncerta za “Dane Srpskog Miletića”.

Categories: